Wafels

 

Stroopwafels (± 20 stuks)

 

Vulling:

125 gr. stroop

75 gr. lichtbruine basterd suiker

½ theelepeltje kaneel

20 gram roomboter 

 

Op laag vuur de stroop, suiker en kaneel verwarmen tot het net kookt.

Van het vuur af de roomboter erdoor roeren.

Als de stroop tijdens het bakken te dik wordt weer even verwarmen maar niet meer laten koken.


Deeg:

 

300 gram witte bloem, bv. Mix C van Schär, DovesFarm of Consenza

200 gram roomboter op kamertemperatuur

100 gram licht bruine basterdsuiker

½ eetlepel fiberhusk

2 eieren

2 theelepeltjes kaneel

snuf zout 

 

75 ml. kookroom light van bv. AH

Meng eerst het meel, suiker, kaneel, zout en fiberhusk goed door elkaar.

Voeg de eieren en de boter toe en mix (met de kneedhaken) tot het goed gemengd is.

Mix de kookroom er doorheen.

 

Met 2 dessertlepeltjes 1 of 2 bergjes deeg tussen je wafelijzer** scheppen, langzaam het deksel laten zakken en lichtbruin bakken.

Op bakpapier leggen. (je kunt ze evt. als ze nog warm zijn uitsteken)

Schepje stroop op 1 wafeltje doen en een andere erop leggen, beetje schuiven zodat de stroop verdeeld wordt.

Op een rooster verder af laten koelen.



Wafels
(belgische)
 

110 gram Schär C

40 gram blueband vloeibaar

2 eieren

100 ml. melk

4 eetlepels witte basterdsuiker

1 zakje vanille suiker

snufje zout


Boter schuimig mixen.

Eieren en suiker er bij en weer schuimig mixen.

Meel en zout er door mixen.

Melk er door heen mixen.

Een flinke lepel beslag over het wafelijzer (voor "dikke" wafels) verdelen en met de bolle kant van de lepel verdelen.

Wafelijzer sluiten en na 20 tellen draaien (bij een tefal reverso)

Laten bakken tot je het ijzer kunt openen en de wafel niet meer aan het ijzer plakt.
De wafels moeten goudbruin van kleur zijn. 

Even op een rooster leggen dan is de wafel lekker knapperig.

Warm serveren met poedersuiker, jam, boter, warme kersen met slagroom of……

 


Oublies

 

Voor ca. 15 oublies:
125 gram witte bloem (bv. Schär C of DovesFarm)
150 ml. lauwwarm water (ca. 50 ml. extra om eventueel later aan het beslag toe te voegen)

½ ei = ca 30 gram
65 gram witte basterdsuiker
40 gram blueband vloeibaar
mespunt kaneel

stukje rondhout

satéprikker

katoenen handschoenen (bij de apotheek te koop /te bestellen)
  

Mix de boter en de suiker romig.

Voeg het ei toe en mix tot een crème massa.

Voeg om en om meel + kaneel en water toe en mix tot een glad en dun beslag.

Schep een lepel beslag in het midden van het wafelijzer* en verdeel het een beetje met de bolle kant van de lepel.

Sluit het wafelijzer langzaam.

Ca. 2 minuten bakken tot het wafeltje goudbruin is.

(Doe de handschoenen over elkaar aan je linkerhand en houdt het rondhout in je rechterhand, als je rechts bent)

Leg het stukje rondhout op het wafeltje circa 2 cm. van de rand en til de wafel bij de rand op met het satéstokje.
Klap de rand over het houtje en rol de wafel verder op.
Laat de oublies afkoelen op een rooster, haal het rondhout eruit als het wafeltje nog warm is.

Of maak een bakje…leg het hete wafeltje over de onderkant van een kopje en vouw het erom, houdt even vast, laat op een rooster afkoelen.

IJshoorntjes 

Bak de oublies zoals hier boven (de hoeveelheid is genoeg voor ca. 12 horentjes) maar rol ze om een ijshoornvormpje*, hou even vast tot het horentje stevig is en laat op rooster afkoelen.

Smelt wat chocolade en giet er wat van in het puntje van de horentjes, ze zijn dan "lekdicht" en het is lekker!

*Er zijn vormpjes te koop maar je kunt ook van stevig karton een vormpje rollen/maken, omwikkel het dan met alluminiumfolie.


Het oublieijzer op bovenstaande foto is gekocht bij de Liddl, het vormpje (foto onder) zit er bij.


** Wafelijzers zijn er in verschillende uitvoeringen, voor stroopwafels en oublies zijn van het merk "Cloer" typenummers, 261, 271 en 285 geschikt.
Heeft u nog een "Tefal reverso" dan zijn daar misschien nog fijne wafelplaten voor te bestellen via de website van Tefal.