Vlees, vis, kaas

Gehaktballen

500 gram rundergehakt
1 ei
1 theelepel sambal
Ca. 2 eetlepels ketjap
Ca. 4 eetlepels tomaten ketchup
Ca. 1 eetlepel sweet chili saus
(1 uitgeperst teentje knoflook)
Ca. 4 eetlepels fijn gemalen cornflakes

Doe alles, behalve de cornflakes, in een grote kom en roer het goed door elkaar.
Meng de cornflakes er door.
Schep een flinke lepel gehakt op je hand en vorm er een mooi egaal balletje van.
Verwarm een anti-aanbak pak en leg de balletjes er in (zonder vet).
Bak de gehaktballen rondom bruin.
Voeg een kopje water toe en laat ze op laag vuur, met het deksel op de pan, in 15-20 minuten gaar worden.

Tip:
Bak kleine balletjes, zijn (koud) ook erg lekker als borrelhapje, serveer ze bv. met mosterd, satésaus of sweet chili saus.

Kaasfrietjes

voor 4 personen:
4 plakken jongbelegen Edammer 1 cm dik (van ca 100 gram elk)
1 dl melk
40 gram witte bloem
2 eieren
80 gram paneermeel of fijn gemalen cornflakes
80 gram blueband vloeibaar of boter
peper en zout

Snijd de kaas in staafjes en week deze 10 minuten in een laagje koude melk (hierdoor blijf straks bij het paneren de bloem beter aan de kaas plakken) en laat de kaas dan uitlekken in een zeef.
Vermeng peper en zout met de bloem en klop de eieren los.
Wentel de kaasstaafjes eerst door de bloem, haal ze dan door het losgeklopte ei en vervolgens door het paneermeel.
Smelt de boter, laat uitbruisen en bak de staafjes kaas hierin aan beide kanten snel lichtbruin.

Je kunt de kaasfrietjes ook in de frituurpan bakken bij 180 graden in ca 3 minuten.

Of...je snijdt de kaas niet in staafjes maar bakt de 4 kaasplakken in zijn geheel.

Gepaneerde kip/vis

Stukjes kipfilet/vis (kabeljauw oid)
1 ei
Beetje bloem, bv DovesFarm witte bloem of Schär C/Mehl
Fijn gemalen cornflakes
Zout en peper (of kip of viskruiden*)

Bestrooi de stukjes kip/vis met zout en peper.
Klop in een diep bord het ei los.
Bestrooi de stukjes kip/vis met wat bloem haal ze door het ei en rol ze dan stevig door de gemalen cornflakes.
Verhit in een koekenpan wat blueband vloeibaar of andere boter en bak de stukjes kip/vis goudbruin en gaar.

*Ik gebruik voor vis "tortugakruiden", besteld bij de "visboer" op de markt, erg lekker!
(www.visbakmeel.nl)

Gehaktbrood

1 eetlepel plantaardige olie
2 stangen bleekselderij, in kleine stukjes gesneden
½ cup ui, gesnipperd
750 gram HOH gehakt
¾ cup havermout
¼ cup tomaten ketchup
2 theelepels sambal (of naar smaak)
1 ½ tl zout
1 groot ei, losgeklopt
2 eetlepels melk
Verwarm de oven voor tot 190 graden

Verhit de olie in een pan en gaar de ui en bleekselderij ongeveer 7-9 minuten op matig vuur.
Doe alle overige ingrediënten in een ruime kom en meng ze, met de mixer met kneedhaken, goed door elkaar.
Voeg de groenten toe en meng die er goed door heen.
Schep het mengsel in een cakevorm en strijk het glad.
Bak het in 1 uur gaar, iets onder het midden, in de oven.
Schep het gehaktbrood met 2 spatels uit de vorm en verpak het in aluminiumfolie, laat het 5 minuten rusten.

Tips:
-Meng ook eens kleine stukjes paprika en/of maïskorrels door het gehakt.
-Serveer het gehaktbrood (koud) in kleine stukjes als snack bij de borrel, geef er mosterd en sweet chili saus bij om te dippen.