Taartvulling en saus

Bechamelsaus

3 dl. melk
1 kleine ui, grof gesneden
1 laurierblad
25 gram blueband vloeibaar of andere boter
25 gram bloem, bv DovesFarm witte bloem
zout en peper

Doe de melk, de ui en het laurierblad in een pannetje en breng dit aan de kook.
Zet het apart en laat het 20 minuten trekken, zeef het hierna.

Smelt de boter in een pan, roer de bloem er door en verwarm dit 1 minuut boven een lage vlam.
Haal de pan van het vuur en klop geleidelijk de gekruide melk erdoor tot alles goed gemengd is. (Dit gaat heel goed met de staafmixer.)
Zet de pan weer op een lage vlam en roer tot het dikker wordt.
Laat het 2 minuten sudderen en voeg zout en peper naar smaak toe.



Lemoncurd

4 (biologische) citroenen
350 gram witte basterdsuiker
115 gram roomboter, in stukjes
4 eieren

Was de citroenen met lauw water en droog ze goed af.
Rasp de gele schil van de citroenen boven een (glazen) kom.
Pers 2 (of meer) citroenen uit en voeg 1 dl. sap toe aan de rasp.
Voeg de basterdsuiker en de roomboter toe.
Verwarm het mengsel, al roerend met een houten lepel, au-bain-marie* tot de suiker opgelost is en de boter gesmolten.
Klop de eieren los en voeg ze al roerend bij het mengsel in de kom.
Mix even goed door met de gardes van de mixer.
Roer met de lepel tot de lemoncurd dik en romig is als vla (dit duurt wel een half uurtje dus heb geduld).
Mix het even goed door als het de goede dikte heeft.
Vul kleine schone glazen potjes (2 à 3) tot aan de rand en sluit ze direct af.
Je kunt de lemoncurd op een koele plaats zo ca. 3 maanden bewaren. 

Lekker als taartvulling of op citroencakejes of…

*Neem een pan en een glazen kom die daar voor de helft in zakt.
Vul de pan met een laagje water zodat het de onderkant van de kom net niet raakt.
Breng het water aan de kook en laat het heel zachtjes koken.



Gele room/pudding

1 pakje Saroma van dr. Oetker (Vanille smaak)
250 ml slagroom
150 ml melk

Mix alles in een mengkom gedurende ca. 3 minuten en laat het een kwartiertje opstijven in de koelkast.
Mix/roer het voor gebruik even door.
Gebruik het als vulling tussen een bisquitbodem of voor kleine taartjes.
Deze hoeveelheid is genoeg voor 1 laag tussen een taart van ca. 24 cm doorsnede.

Je kunt de room ook mengen met geklopte slagroom, lemoncurd of advocaat voor een andere smaak.
Er zijn ook andere smaken te koop, bv. chocolade, aardbeien en banaan.