Biscuitbodem* (met boter)
 
4 eieren
100 gram rijst meel
25 gram maïzena
100 gram witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
snufje zout
25 gram gesmolten roomboter, laat weer afkoelen tot net vloeibaar
vierkante vorm van 20 x 20 cm, ingevet en met een strook bakpapier er in wat de bodem en 2 zijkanten bedekt.
Oven voorverwarmen op 165 graden
 
Leg de eieren 15 minuten in een bak met heet water uit de kraan.
Klop/mix de eieren met de suiker minimaal 10 minuten (liever 15) tot het een zeer licht gekleurde luchtige massa is. Het moet als een dik lint van de garde lopen.
Zeef het meel + zout en meng het goed door elkaar.
Zeef het boven op het eimengsel en spatel het luchtig door elkaar, NIET MIXEN DUS!
Schep een flinke lepel van dit mengsel bij de nog net vloeibare boter en roer dit goed door elkaar. Als je de boter in een keer door het beslag mengt heb je kans dat het instort.
Spatel dit boter mengseltje weer luchtig door het beslag.
Meng niet langer dan nodig is zodat er zo veel mogelijk lucht in het beslag blijft.
Schenk het beslag in de vorm en bak in 30 minuten bruin en gaar in het midden van de oven.
 
*Deze cakebodem is o.a. zeer geschikt om bv. mergpijpen of petit fours  van te maken, het is iets steviger dan een biscuitbodem zonder boter.

Op de website van Rudolph van Veen (http://rudolphsbakery.24kitchen.nl/) vind je een erg lekker recept voor mergpijpen (typ bij zoeken "mergpijpjes").
Ik heb kant en klaar marsepein gebruikt.


Zandtaart bodem

Deeg:
100 gram dovesfarm witte bloem
100 gram rijstmeel
100 gram (riet)suiker
1 theelepel fiberhusk
100 gram koude harde boter
40 gram ei, losgeklopt
(evt. een 1/2 zakje vanille suiker = 8 gram)

Vorm van 24 cm doorsnede, ingevet en bodem met bakpapier bekleed
Oven voorverwarmen tot 175 graden

Weeg alle droge ingrediënten in een kom en roer ze goed door elkaar.
Klop het ei los en weeg het bij het meelmengsel.
Weeg de boter er bij het snij die met een mes in kleine stukjes door het meel.
Mix met kneedhaken tot het deeg samen klontert.
Kneed er met je handen snel een mooie soepele deegbal van.
Vet de vorm in en bestuif met bloem/rijstmeel.
Kneed het deeg even door en druk het uit in de vorm.
Zet de vorm 10 minuten in de vriezer om op te stijven.
Prik met een vork een paar gaatjes in de bodem.
Bak de taartbodem ca. 12-15 minuten in de oven tot deze goudbruin van kleur zijn.
Kijk na 7-8 minuten of het deeg toch niet rijst, duw het anders weer even naar beneden.
Laat op een rooster helemaal afkoelen.
Tik voorzichtig uit de vorm.

Zie voor kleine taartjes "klein gebak"