Taart

 


Biscuit bodem
 
3 eieren* (op kamer temperatuur of leg ze 10 minuten in heet water)
75 gram witte basterdsuiker
1 theelepel citroenrasp of een zakje vanillesuiker
75 gram Schär C, DovesFarm witte bloem, No Risk of 2/3 rijst en 1/3 ketan(=kleefrijst)meel
 
Springvorm van 20-22 cm doorsnede, ingevet
Verwarm de oven tot 175 graden
(bij grotere vormen bak ik liever op 150 graden en langer, ca. 55 minuten voor een springvorm van 24 cm doorsnede. )
 
Doe de eieren, suiker en citroenrasp in een kom en mix 10-12 minuten op de hoogste snelheid met de mixer.
Het moet een dikke schuimige massa zijn die als een dik lint van de garde loopt, zo nodig langer mixen.
Zeef de bloem er boven en schep/spatel het luchtig door het eimengsel, dus NIET mixen.
Schep het beslag in de vorm en bak de cake in ca. 35 minuten gaar en bruin. Als de cake loslaat van de rand dan is de cake gaar, anders de oven op 140 graden zetten en nog 10 minuten bakken.
Zet de oven uit en laat de vorm er nog 5 minuten in staan, zet daarna de deur op een kier en wacht nog een kwartiertje.

De cake zal (meestal) iets krimpen tijdens het afkoelen.
Haal de vorm uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
Maak met een mes de rand los en haal de rand van de springvorm.
Laat de cake afkoelen en bewaar in plasticzak als je hem de volgende dag (of na 2 dagen) gaat opmaken.


*Tip: weeg de eieren (zonder schil), ze moeten per stuk ca. 50 gram wegen.
Heb je zwaardere eieren gebruik dan meer meel anders zakt je cake in na het bakken.
Voorbeeld:
Wegen 3 eieren bijv. samen 175 gram, gebruik dan ongeveer 20 gram meel extra.


**Voor heerlijke vullingen, zie: "taartvulling en saus"

 

   

 


Je kunt de cake naar smaak vullen** en versieren, bv:

Snij de cake horizontaal 1 of 2 keer door.

Besmeer 1 laag met geklopte slagroom en de andere laag met (abrikozen) jam.

Bestrijk de zijkant met slagroom en rol de cake door bv. hagelslag of gemalen geroosterde nootjes.

Versier de bovenkant met toefjes slagroom, snoepjes, vruchten, of...

Je kunt hem ook bekleden met marsepein, zie de barbietaart of alleen marsepein op de bovenkant gebruiken.

 

Voor een mokkataart neem je mokkacrème, hazelnoten en mokka boontjes.

 

*ronde vorm van 20 cm doorsnede: maak het recept met 2 eieren, pas de rest aan.

  ronde vorm van 24 cm doorsnede: gebruik 4 eieren en pas de rest aan.

  rechthoekige vorm van ca 22 x 32 cm: gebruik 5 eieren en pas de rest aan.
 

 

Deze taart is gebakken in een rechthoekige vorm van 22 x 32 cm.

Snij 1x door, bestrijk de 1e laag met slagroom, leg de 2e er weer op.

Bestrijk de bovenkant met een dun laagje jam.

Bestrijk de zijkanten met slagroom en "plak" er amandelschaafsel (of hagelslag) tegen.

Rol ca. 150 gram marsepein uit tot een zeer dunne lap (zie "Barbietaart") en snij hem iets kleiner dan de bovenkant, leg hem er op.

Spuit toefjes slagroom langs de rand (evt. gekleurd) en versier met snoepjes of...

De letters ed. zijn gemaakt met schrijfstiften van dr. Oetker.



dit taartje is gebakken in een rond (kinder) bakvormpje (www.bakvormen.com) van 13 cm doorsnede met 1/4 van het bisquitbodemrecept.



 

Taart met naam

Dit recept (en foto's) heb ik van Ellen, Mara was er erg blij mee natuurlijk!!

Bak een bisquitbodem met 5 eieren in een vorm van 24 cm doorsnede.


Vulling en versiering:

150 cm gekleurd lint 
1,5 pak glutenvrije lange vingers
1 potje aardbeienjam
1/2 liter slagroom
Roze of blauwe muisjes van de Ruyter (let op! zijn wel glutenvrij maar niet tarwevrij), hartjesversiering (potje bij Xenos te koop)
Pure hagelslag
Witte muizen (jamin)

Leg de lagen cake op elkaar met jam/slagroom ertussen
Smeer daarna de hele cake rondom in met slagroom
Druk de lange vingers tegen de zijkant van de taart en strik het lint erom
Naam: print de naam, leeftijd in grote vetgedrukte letters
Knip ze uit zonder de mal door te knippen
Leg de mal op de slagroom en vul de letters met hagelslag
Let op dat het rondje van bijv. de a ook op de slagroom ligt
Haal de mal eraf en leg de uitgeknipte letters op de hagelslagletters
Strooi de muisjes/hartjes over de rest van de bovenkant van de taart.

 
meer foto's op: http://www.mijnalbum.nl/Album=K7K3E8KQ


Advocaatster

Bak een bisquitbodem zoals hier boven beschreven met:
3 eieren
75 gram witte basterdsuiker
1 theelepel citroen of limoenrasp
75 gram Schär C

Springvorm van 20 cm. doorsnede

300 ml advocaat
250 ml slagroom
Poedersuiker

Klop de slagroom stijf met een eetlepel poedersuiker.
Roer de advocaat even door.
Snij de afgekoelde taart horizontaal door.
Snij de bovenkant van de rand naar het midden in 8 punten maar…begin 2 cm. vanaf de rand zodat de punten aan elkaar vast blijven zitten.
Besmeer de bodem met slagroom en schep de advocaat in het midden.
Leg de bovenkant er voorzichtig op en druk de rand iets aan zodat de ster open gaat staan.
Bestrooi de bovenkant voor het serveren met poedersuiker.