Soep

Pompoen-tomatenroomsoep

1 kg pompoen*, in blokjes
2 flinke uien, in stukjes
3 stengels bleekselderie, in stukjes
ca 800 gram gepelde tomaten, uit blik
2 liter (runder)bouillon, van blokjes (ik gebruik 5 blokjes)
1 laurierblad
1 à 2 handen rijstvermicelli of mie, te koop bij een "toko" of mihoen
Boter
350 gram gehakt, voor soepballetjes
(Zwarte) peper uit de molen
Nootmuskaat
Zout
1 flesje kookroom (light)

Smelt een beetje boter of olijfolie in een ruime pan en bak hierin de pompoen, ui en selderie aan tot de ui "glazig" is.
Giet de helft van de bouillon erbij en breng aan de kook.
Draai het vuur laag, voeg de tomaten en het laurierblad toe.
Laat, met het deksel op de pan, zachtjes gaarkoken.
Haal het laurierblad uit de pan en mix de soep met de staafmixer.
Doe de rest van de bouillon er bij.

Maak op smaak met peper en zout.
Meng zout, peper en nootmuskaat door het gehakt en maak er balletjes van.
Doe de gehaktballetjes en de vermicelli bij de soep.
Laat nog ca. 10 minuten zachtjes koken.
Schenk ten slotte de room bij de soep, roer het even goed door en zet de
warmtebron uit.


 
*Hokkaido: Red Kuri
"Breedronde, oranje kookpompoen met geel vlees.  Gemiddeld vruchtgewicht van 1 -
1,5 kg. Kan makkelijk bewaard worden tot februari bij oogst in september/oktober.  Hoge gezondheidswaarde, en kan met schil gebruikt worden.  Fijne nootachtige smaak"

Kijk voor meer informatie over pompoenen op: www.pompoenen.com


Drink soepje

voor 4 à 5 flinke bekers, erg lekker als voorafje bij lunch, diner of high-tea.
TIP: schenk in mooie/leuke glaasjes.


3 paprika's (1 rode, 1 gele en 1 groene)
1 ui
1 teentje kloflook
1 eetlepel olijfolie
1 liter bouillon, van blokjes
peper uit de molen
(evt. blaadje lavas, stengel bleelselderij, een tomaat)


Verwijder bij de paprika's de zaadlijsten en stelen en snij in stukken.
Maak de ui schoon en snij in stukjes.
Teentje kloflook pellen en in 4 stukjes snijden.
Verhit in een pan de olijfolie en fruit de ui en kloflook tot ze "glazig" zijn.
Voeg bouillon en stukken paprika toe en breng aan de kook.
Laat 10-15 minuten heel zachtjes koken.
Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met ca. 10 draaien peper uit de molen.