Poffertjes, pannenkoeken

 

 

Poffertjes


500 gram witte broodmix, bijv. Glutafin (op basis van glutenvrij tarwezetmeel)

(of bijv. Bioculinair witte bakmix voor tarwezetmeelvrij, dan wel 1 liter melk nemen en géén zout)

10 gram gist (zit erbij bij Glutafin)

Snufje zout

4 tl. basterdsuiker

2 el. (zonnebloem) olie

4 eieren

8 dl. lauwe melk


Meng de droge ingrediënten door elkaar.

Voeg de olie en de eieren toe.

Mix met de helft van de melk tot een klontvrij beslag.

Mix de rest van de melk erdoor tot een glad beslag.

Je kunt gelijk gaan bakken, het deeg rijst tijdens het bakken.

 


Pannenkoeken


basisrecept voor 8-10 kleine pannenkoeken of 4-5 grote.
125 gram witte bloem, bv Consenza, Bioculinair of Twello's
(snufje zout, kijk goed op de verpakking of het er al niet in zit!) 
1 ei (of 2) 
300-400 ml melk
blueband vloeibaar

Doe de bloem (met het zout) in een kom en maak een kuiltje in het midden.
Doe hierin het ei en ca 100 ml melk en mix tot een dik klontvrij beslag.

Voeg de rest van de melk toe en mix tot het beslag goed gemengd is.

Laat het beslag even rusten, roer er nog wat melk door als je het beslag te dik vindt.

Verhit een beetje blueband in een koekenpan en giet er wat beslag in, ca 1 kleine pollepel.

Houd de pan schuin tot de hele bodem met een dun laagje beslag bedekt is.

Bak de pannenkoeken op matig warm vuur tot ze aan beide kanten bruin en gaar zijn.

LET OP: glutenvrije pannenkoeken hebben een iets langere baktijd nodig, anders zijn ze niet gaar van binnen.
 

 

Pannenkoekenbeslag is met veel meelsoorten te maken, wat iemand lekker vindt is natuurlijk persoonlijk.

Wij (ook de niet-glutenvrijers) vinden ze erg lekker met Consenza of Twello's wit, ze blijven lekker zacht en zijn ook de volgende dag, koud, nog heerlijk.

Een heel leuk boekje met 40 zoete en hartige pannenkoekrecepten heet "Pannenkoek!", ISBN: 90-230-1111-2

 

Zoete pannenkoeken:

Meng 2 eetlepels suiker of een zakje vanille suiker door de bloem en volg verder het basisrecept.

 

Boekweitpannenkoeken:

Gebruik boekweitmeel ipv bloem (of neem half om half) en volg verder het basisrecept.

 

Rijst-pannenkoekjes


restje gekookte (zilvervlies)rijst, ca. 1 beker

melk

glutenvrij wit meel (bv. conzensa wit, zit al zout in!)

beetje bakpoeder (ca. 8 gram op 250 gram meel)

snufje zout

3 eieren

zakje vanille suiker

2 handjes rozijnen

blueband vloeibaar


kaneel

(poeder)suiker

 

Doe de rijst en de rozijnen in een mengkom.

Giet er zoveel melk op dat het net onder staat.

(je kunt dit een nachtje laten staan in de koelkast)

Mix de 3 eieren  er doorheen.

Mix beetje voor beetje bloem, en bakpoeder, erdoor tot je een dik beslag hebt, je moet even een afdruk van het mixen zien staan als je stopt met mixen.

Mix de vanillesuiker er doorheen.

Mix een flinke scheut blueband vloeibaar er doorheen.

 

Verhit een anti-aanbakpan.

Schep met een jus/pollepel 3 hoopjes beslag in de pan en druk ze met de achterkant van de lepel wat platter tot de dikte van de rozijnen.

Bak ze aan beide kanten goudbruin en gaar.

Serveer ze warm (of koud) met bv. (poeder)suiker en kaneel.




 
Je kunt ook nog een geraspte appel door het beslag roeren, met of ipv. de rozijnen.

 

 

Pannenkoeken met ham en gruyère

(voor ca 4 personen)

 
1 x de basis pannenkoeken
1 x de bechamelsaus
50 gram geraspte gruyèrekaas
zout en peper
300 gram ham in plakken


beetje boter om de schaal in te vetten
Bak de pannenkoeken en laat ze afkoelen terwijl je het beleg maakt.
Maak de saus neem de pan van het vuur en roer de kaas er door.
Voeg zout en peper naar smaak toe en laat de saus afkoelen.
Verdeel de saus en de ham over de pannenkoeken, rol ze op en leg ze naast elkaar in een licht ingevette, ondiepe ovenschaal.
Bak/verwarm ze 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.
Dien ze warm op.

 

Kip-baconwraps met blauwe kaasdressing

Voor 1x de basis pannenkoeken

 

60 gram bacon, uitgebakken en in smalle reepjes gesneden
100 gram gerookte kipfilet in reepjes
100 gram belegen goudse kaas in kleine stukjes gesneden
1 tomaat, zonder zaad in kleine stukjes gesneden
2 koude hardgekookte eieren, grof geprakt
Klein blikje mais, uitgelekt
3 eetlepels wortel, grof geraspt
Ijsbergsla in smalle reepjes gesneden

Meng alle ingrediënten, behalve de sla, in een grote kom losjes door elkaar met een vork.

Dressing:
60 gram danish blue
1 ½ eetlepel zure room
Ca 6 eetlepels slagroom

Doe de danish blue met de zure room en 1 eetlepel slagroom in een kom en prak het goed door elkaar tot er (bijna) geen klontjes meer in zitten.
Roer de rest van de slagroom er door, tot yoghurt dikte.

Verdeel sla, vulling en dressing over de pannenkoeken, sla de onderkant van de pannenkoek een stukje om en rol hem dan vanaf de zijkant op. 

Kaiserschmarn
 
4 eieren
30 gram poedersuiker
200 ml melk (hoeveelheid kan bij andere bloem iets verschillen)
150 gram witte bloem (bijv: DovesFarm)
mespunt zout
100 gram rozijnen
poedersuiker om te bestrooien
eventueel kaneel naar smaak
eventueel appelcompote
boter om in te bakken, bijv. vloeibare margarine
 
Met een grote koekenpan van ca. 28 cm doorsnede bak je 2 koeken, heb je een pan van 24 cm dan 3 keer bakken.
 
Week de rozijnen in heet water.
Splits de eieren in 2 kommen.
Voeg bij de dooiers (= eigeel) de bloem, poedersuiker, zout en ca. 50 ml melk en klop met een garde tot een glad beslag.
Meng dan de rest van de melk er door, het heeft ongeveer de dikte van karnemelk.
 
Klop de eiwitten stijf en schep ze op het beslag, spatel het luchtig door elkaar, beslist niet mixen.
Giet het water van de rozijnen en maak ze droog tussen een paar lagen keukenpapier.
 
Verwarm ongeveer 25 gram boter in een koekenpan.
Giet beslag in de pan en bestrooi met rozijnen.
Bak tot de onderkant goudbruin is en de bovenkant bijna droog.
Keer de koek om en bak aan de onderkant goudbruin.
Steek met de spatel de koek in reepjes/stukken en schep op (voorverwarmde) borden.
Bestrooi met poedersuiker en evt. kaneel, klontje roomboter erbij is ook erg lekker.
Geef er eventueel warme appelcompote bij (of andere naar smaak).




Wraps (ca. 6 stuks)
 
75 gram rijstmeel
75 gram tapiocameel
snufje zout
1 ei
125 ml melk
25 gram vloeibare margarine
 
Doe de beide meelsoorten en het zout in een mengkom en roer door elkaar.
Voeg het ei en 1/3 van de melk toe en mix tot een klontvrij geheel.
Mix de rest van de melk en de vloeibare margarine er door.
 
Verhit een kleine anti-aanbakpan en schep een pollepel beslag in de pan.
Draai de pan zodat het beslag gekijkmatig verdeeld is over de bodem.
Bak de wrap tot hij aan de onderkant lichtbruin is en keer hem om.
Bak de onderkant tot er bruine spikkels op zitten.
Schep de wrap op een bord en dek af met een ander bord.
Bak zo verder tot het beslag op is.
Laat de wraps afgedekt afkoelen, keer het stapeltje tussen door een keer om en veeg het bovenste bord droog.

Te vullen met alles wat je lekker vindt, zowel warm als koud.