Plaatgebak / koek

 


Notengebak met marsepein

150 gram boter
150 gram poedersuiker, gezeefd
½ zakje vanillesuiker
4 eieren, middelgroot
1 ½ eetlepel rum
100 gram pure chocolade
100 gram grof gemalen hazelnoten
80 gram zelfrijzend bakmeel (dovesfarm)
Bakblik van ca 20 x 30 cm, ingevet en bekleed met bakpapier dat aan 2 kanten iets overhangt.
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Om te bestrijken:
3 eetlepels abrikozen jam
1 ½ eetlepel rum
Om te beleggen:
300 gram marsepein
Voor het glazuur:
100 gram chocolade
25 gram boter

Het deeg:
Roer de boter met een mixer met gardes in de hoogste stand, tot ze smeuïg is.
Roer er beetje bij beetje de poedersuiker en de vanillesuiker door.
Mix tot het een gebonden massa is.
Scheid de dooiers en het eiwit in aparte kommen en mix de dooiers 1 voor 1 door de massa.
Breek de chocolade in een schaaltje en laat het au bain marie smelten.
Zeef de bloem boven het boter-ei mengsel en roer dit samen met de rum, de gesmolten chocolade en de hazelnoten door het deeg, met de mixer op de middelste stand.
Klop de eiwitten stijf en spatel dit in 2 delen voorzichtig door het deeg.
Schep het deeg in de bakvorm en strijk het glad.
Zet het bakblik in het midden van de oven en bak de koek in ca 25 minuten gaar.
Wrijf de jam door een zeef, roer de rum erdoor en laat het warm worden.
Zet het bakblik op een rooster en bestrijk met de warme jam en laat de koek afkoelen.

Kneed de marsepein, leg hem tussen plasticfolie en rol zo dun uit tot het de grote van de koek heeft.
Leg de marsepein op de koek en snij de randen af.

Glazuur:
Smelt de chocolade au bain marie en roer er de boter door, bestrijk de marsepein met het glazuur en laat het opstijven in de koelkast.
Snij de koek, met een in heet water gedompelt mes, in blokjes.
 
Koek met pruimen en amandelen

150 gram zachte boter
150 gram suiker
2 eieren
60 gram zelfrijzend bakmeel (DovesFarm)
40 gram maizena
15 gram rijstmeel
1 kleine theelepel fiberhusk
1 ½ eetlepel fijngesneden gekonfijte gember
1 blik/pot pruimen op siroop (ca 500 gram), uitgelekt, ontpit en gehalveerd
75-100 gram amandelschaafsel
ca. 1 eetlepel warme honing of “spuithoning”

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Vet een vierkante vorm van 20 x 20 cm licht in en bekleed met bakpapier dan aan 2 kanten iets overhangt.

Mix de boter met de suiker tot het licht gekleurd is.
Klop er een voor een de eieren door.
Zeef de drie meelsoorten en de fiberhusk op het mengsel en spatel met de gember voorzichtig door elkaar.
Schep het deeg in de vorm en strijk het glad.
Verdeel de halve pruimen over het deeg en druk ze licht aan.
Bestrooi met de amandelen, druk ze voorzichtig aan en bedruppel met de honing.
Bak de koek in 1 uur en 10 minuten stevig en goudbruin.
Dek de koek af met een velletje aluminiumfolie, na ongeveer 45-50 minuten, als de koek te snel kleurt.
Laat de koek in de vorm afkoelen.
Til de koek uit de vorm en snij in 9 vierkantjes.

Appel-kaneel cakegebak

300 gram boter
300 gram fijne kristalsuiker
2 zakjes vanillesuiker
6 eieren, middelgroot
175 gram rijstmeel
75 gram ketan rijstmeel (kleefrijstmeel)
50 gram tapiocameel (of neem hiervoor ook ketanmeel)
10 gram bakpoeder
2 à 3 appels, geschild en in dunne schijfjes gesneden
Kaneelsuikerkorrels

Bakvorm van ca 22 x 32 cm

Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn.
Verwarm de oven voor op 160 C.
Vet de bakvorm in en bekleed met bakpapier zodat het aan 2 kanten over de rand hangt.

Klop de boter schuimig met de mixer.
Voeg de suiker en vanillesuiker toe en klop het geheel tot alles een witte (licht gekleurde) massa is.
Voeg de eieren één voor één toe. Klop ieder ei eerst goed er door voor het volgende wordt toegevoegd.
Klop dan nog ca. 10 minuten op de hoogste stand.
Roer de meelsoorten goed door elkaar en spatel het dan luchtig door de massa, niet meer mixen.
Giet het beslag op de ingevette en met bakpapier beklede bakplaat.
Duw de schijfjes appel in het beslag en bestrooi royaal met kaneelsuikerkorrels.
Bak de cake, in het midden van de oven, in ongeveer 60 minuten gaar.
Laat afkoelen in de vorm op een rooster.
Snij de koek in vierkantjes.