Pasta en pizza

Pasta

100 gram wit meel bv. Twello’s / Consenza witte broodmix, Mixme van Zizo of Schär Mehl
1 ei (= 50 gram)
1 eidooier
snufje zout (let op! In sommige meelsoorten zit al zout)
1 eetlepel olijfolie

Stort het meel als een bergje in een wijde kom.
Strooi er de snuf zout over.
Maak in het midden een kuiltje en giet het ei, de dooier en de olijfolie er in.
Werk de bloem, beginnend aan de buitenkant, met een vork door het ei tot deze door de bloem is opgenomen.
Kneed het deeg tot een stevige bal die niet meer aan je handen kleeft.
Voeg nog wat bloem toe als de deegbal plakkerig en (te) zacht blijft, dit verschilt per meelsoort.
Schrijf op hoeveel meel je toevoegt en welk meel je gebruikt, dat is handig voor een volgende keer.
Verpak de deegbal strak in een plastic zakje en laat het minimaal een ½ uur rusten, niet in de koelkast.
Verdeel het deeg in 2 stukken en stop 1 stuk terug in de plastic zak.
Bestuif de pastamachine met een klein beetje bloem en draai een stuk deeg op de dikste stand erdoor, dubbel vouwen en weer erdoor draaien, herhaal dit een paar x tot je een mooie deegplak hebt die net zo breed is als de machine.
Bestuif nu de deegplak aan beide kanten met bloem en leg apart.
Doe hetzelfde met het andere stuk deeg.
Zet de pastamachine een stand dunner.
Draai de deegplak erdoor en zet de machine weer een stand dunner, herhaal dit tot het zo dun mogelijk is of zo dun als je zelf wilt. 
Draai er nu tagliatelle of spaghetti slierten van, je kunt de plakken ook in stukken snijden en voor de lasagne gebruiken.
Leg ze uit op een met bakpapier beklede bakplaat of hang een theedoek over een stoel en hang ze daar over.
Als je de pasta niet direct gaat gebruiken (maar wel de zelfde dag) dek je het af met plasticfolie en zet je het koel weg.

Je kunt de pasta ook drogen, neem 3 à 4 slierten tagliatelle en draai die zeer losjes in een “nestje”, leg ze op een theedoek op bv. een bakplaat en laat ze zo drogen tot ze droog aanvoelen.
Leg ze in een plastic trommel en laat ze zo nog een dag zonder deksel in een droge kast staan.
De pasta moet echt goed droog zijn anders gaan de slierten aan elkaar plakken.



Pasta koken:

Breng in een pan ruim water aan de kook waaraan een flinke scheut olijfolie is toegevoegd.
Kook verse (niet gedroogde) pasta, onder af en toe roeren, in ½ tot 1 minuut gaar.
(Zorg dus dat je de saus klaar hebt voordat je de pasta gaat koken.)
Kook gedroogde pasta in 5-7 minuten gaar, roer na een paar minuten de nestjes los met een vork.
Giet de pasta in een vergiet en spoel heel even af met koud water, roer er wat olijfolie doorheen.
Zet de vergiet op een pan met een laagje kokend water er in dan wordt/blijft de pasta warm.

Pasta (salade) met gerookte kip, jonge kaas en zoet zure paprikasaus (4 pers. of voor 6 als je het als voorgerecht serveert)

Pasta van 300 gram meel
300 gram gerookte kipfilet
150 gram jonge kaas
½ bosje bieslook
Ca 100 gram ongezouten cashew noten

Paprikasaus

2 rode paprika’s (niet te groot)
1 sjalot of kleine ui
2 tenen knoflook
50 gram suiker
50 ml. azijn
100 ml. olijfolie

Snijd de paprika en de sjalot in stukken.
Doe deze, met de andere ingrediënten voor de saus in een pan en kook, ongeveer een half uur, tot het gaar is.
Draai het zeer fijn in de keuken machine of met de staafmixer en breng op smaak met peper en zout.

Snij de kip en de kaas in kleine blokjes, meng dit met wat olijfolie.
Snij de bieslook fijn en hak de cashewnoten grof.
Verdeel de pasta over de borden en strooi hierover de kip en de kaas.
Schep de paprika saus erover en strooi dan de bieslook en de noten erover.
Serveer de rest van de saus er apart bij. 


Pizza

85 gram (witte) broodmix, bv. Twello’s, Consenza of Mixme van Zizo
3 gram gist
Snufje zout (als het niet in het meel zit!)
10 gram olijfolie
20 gram crème fraîche
55 gram lauw water

Verwarm de oven tot 45 graden met een bakje heet water onder in.

Meng eerst alle droge ingrediënten met een vork goed door elkaar.
Voeg de rest toe en meng met de vork of kneedhaken van de mixer tot een soepel deeg.
Het moet nog een beetje plakkerig zijn.
Maak er met een spatel 1 bal van en bestrooi met wat bloem.
Schep de deegbal op bakfolie midden op de bakplaat.
Bestrooi je handen met wat meel en druk de deegbal plat tot een cirkel met een dikte van ongeveer een halve cm.
Laten rijzen in de oven tot de bodem zichtbaar iets gerezen is.
Verwarm dan de oven tot 200 graden
Bekleed ondertussen de pizza naar keuze**, laat de rand ongeveer 1 cm vrij.
20-25 minuten bakken in het midden van de oven.

**Bestrijk de bodem met een dun laagje tomatensaus, ketchup of puree.
Strooi er ca. 3 theelepels pizzakruiden over.
Beleg met stukjes ham, salami, champignons, ui, gedroogde tomaat, ananas en/of…?
Als laatste beleggen met geraspte kaas naar keuze of mozzarella.


Minipizza (ca. 18 stuks)

200 gram dovesfarm zelfrijzend bakmeel (of witte bloem + 8 gram bakpoeder)
40 gram harde boter
80 gram karnemelk
20 gram melk

1 klein blikje tomatenpuree
3 theelepels oregano (gedroogd)
Ca. 30 gram salami
1 ui
Ca. 30 gram champignons
Ca. 25 gram zongedroogde tomaten
Ca. 75 gram kaas

Bakplaat bekleed met bakfolie of bakpapier
Verwarm de oven voor tot 180 graden

Zeef het meel in een mengkom en voeg de boter toe, snij die in kleine stukjes door het meel.
Voeg de karnemelk en de melk toe.
Kneed het met je vingers tot een kruimelig deeg en daarna tot een stevige en soepele deegbal.
Leg een stuk plasticfolie op het aanrecht, druk de deegbal daarop iets plat en leg er weer een stuk plasticfolie op.
Rol het deeg met de deegroller uit tot een lap van ca. 3 mm dikte.
Steek er rondjes van ca. 7 cm doorsnede uit en leg ze op de bakplaat.

Schil de ui en snij die in dunne ringen.
Snij de champignons en gedroogde tomaat in dunne plakjes.
Snij de kaas in kleine blokjes.
Doe de tomatenpuree in een kommetje en meng de oregano er goed doorheen.
Schep op elke deegrondje een schepje puree en strijk het uit.
Leg stukjes salami over dit mengsel en leg daar de ui, champignons en tomaten op.
Leg als laatste de kaas er op.
Bak de mini-pizza’s ca. 12 minuten in het midden van de oven.



Snelle pizza op de bakplaat (1 à 2 personen)


Gebruik de helft van het deeg recept voor een snelle pizza op de bakplaat
Rol de deegbal dun uit op de bakplaat en duw de randjes iets omhoog zodat die iets dikker zijn.
Beleg de bodem naar smaak (laat de randjes vrij) en bak de pizza ca. 15 minuten op 200 graden.