Ontbijtkoek e.d.

Kruidkoek (/ontbijtkoek)

Dit recept heb ik telefonisch van een mevrouw gekregen, ben helaas haar naam vergeten maar is een SUPER recept en erg makkelijk, ook niet onbelangrijk!
Tip: drink je geen karnemelk, koop dan een half liter pakje en bak 2 koeken, ook erg lekker uit de vriezer.
Nog een Tip  (kreeg die van een enthousiaste bakster): heb je geen karnemelk in huis, neem dan half yoghurt, half water.


225 gram boekweitmeel (bv. van "Zizo")
150 gram (donker) bruine basterdsuiker
8 gram bakpoeder (voeg je rozijnen o.i.d. toe neem dan 10 gram)
snuf zout
1 theelepel kaneel*
2 à 3 theelepels koekkruiden*
250 ml karnemelk
1 ei

Cakevorm van ca 10 x 20 cm, ingevet en bekleed met bakpapier op bodem en lange kanten.
Of bestrooi het ingevette bakblik met wat fijn paneermeel of bloem.

Verwarm de oven voor tot 160 graden

Doe/weeg alle droge ingrediënten in een mengkom en roer alles goed door elkaar.
Voeg de karnemelk en het ei toe en roer, met een vork, tot een klontvrij geheel.
Schep het deeg in de cakevorm en bak de koek 60-75 minuten in het midden van de oven.
Controleer of de koek gaar is door er met een satéprikker in te steken, als die er schoon uit komt is hij gaar.
Laat de koek 10-15 minuten afkoelen in de vorm en daarna op een rooster.
Bewaar de koek in een goed sluitende trommel.

Plakken kruidkoek zijn zeer goed in te vriezen, stop ze per stuk in een plastic zakje of leg een stukje bakpapier tussen de plakken.

*met de kruiden kun je naar smaak variëren, neem bv,
2 theelepels kaneel +
1/2 theelepel kruidnagelpoeder +
1/2 theelepel nootmuskaat +
1 theelepel gemberpoeder

TIPS:
-Bak ook eens kleine kruidkoeken in bv een muffinvorm of mini "brood" vormpjes.
Het recept is voor ca. 10 stuks, bak ze 30-35 minuten in het midden van de oven.
Per stuk invriezen en daarna dus makkelijk mee te nemen.
-Varieer door bv. rozijnen (week ze een paar uur in heet water, dep ze goed droog en schud er een flinke eetlepel bloem doorheen), (gemengd) gedroogd fruit, sukade of gember toe te voegen of strooi wat greinsuiker over het deeg/beslag voor het bakken.
-Vervang voor een lactosevrije kruidkoek de karnemelk door 250 gram Alpro soya yoghurt en neem 2 eieren, je proeft echt géén verschil!

 

 mini kruidkoekjes


Ontbijtkoek

250 gram (witte) broodmix bv. Consenza of Twello's 
(snufje zout als het niet in het meel zit)
8 gram bakpoeder

2 tl. kaneel
½ tl. kruidnagelpoeder (gemalen kruidnagel)
½ tl. nootmuskaat
(evt. 1 tl. gemberpoeder)
100 gram donkerbruine basterdsuiker
125 gram vloeibare honing of schenkstroop of een mengsel er van
85 ml kookroom (light) van bv. AH
85 ml melk

cakevorm van  ca. 20 x 10 cm.

vetvrij (bak)papier

 

Zet de oven op 170 graden

 

Cakevorm invetten en dun met meel bestuiven.


Meel, bakpoeder en kruiden zeven, basterdsuiker erdoor roeren.

Honing (en/of stroop), kookroom en melk toevoegen en tot een egaal, dik beslag roeren met een vork of kneedhaken van de mixer.

Beslag in de vorm scheppen, en even “stampen” met het blik zodat het goed verdeeld is.

Een velletje bakpapier invetten en met de ingevette kant op de vorm leggen, licht aandrukken. 

De vorm onderin de oven schuiven en in ca. 1 uur gaar bakken, na ¾ uur het papiertje eraf halen. (controleer met een satéprikker of hij gaar is, anders iets langer in de oven)

Op een rooster uit laten dampen en in een trommel of plastic zak bewaren.

Kan ook heel goed (in plakken) ingevroren worden, leg tussen de plakken stukjes bakpapier.


Gemberkoek

 

250 gram wit meel bv. Consenza wit van Pure&Free

1/2 zakje bakpoeder (8 gram)

1 tl. kaneel

½ tl. kruidnagelpoeder (gemalen kruidnagel van bv. Silvo)

½ tl. nootmuskaat

1 tl. gemberpoeder

100 gram donkerbruine basterdsuiker

100 gram schenkstroop

25 gram gemberstroop/siroop

85 ml kookroom (light) van bv. AH

85 ml melk

100 gram gember, in stukjes gesneden

cakevorm van  ca. 25 x 10 cm.

vetvrij papier

 

Zet de oven op 170 graden.

 

Cakevorm invetten en dun met meel bestuiven.


Meel, bakpoeder en kruiden zeven, basterdsuiker erdoor roeren.

Stroop, kookroom en melk toevoegen en tot een egaal, dik beslag roeren met een vork of met de mixer.

Gember erdoor roeren.

Beslag in de vorm scheppen, en even “stampen” met het blik zodat het goed verdeeld is.

Een velletje bakpapier invetten en met de ingevette kant op de vorm leggen.

De vorm onderin de oven schuiven en in ca. 45 minuten gaar bakken, (na 35 minuten het papiertje eraf halen) controleer met een satéprikker of hij gaar is, anders iets langer in de oven.

Op een rooster uit laten dampen en in een trommel of plastic zak bewaren.

Kan ook heel goed (in plakken) ingevroren worden.

 

Fruit-muesli-koek

 

175 gram witte broodmix bv. Consenza wit van Pure&Free

75 gram kleefrijstmeel (ketanmeel)

1 zakje bakpoeder (16 gram)

5 gram fiberhusk

2 tl. kaneel

½ tl. kruidnagelpoeder (gemalen kruidnagel van bv. Silvo)

½ tl. nootmuskaat

1 tl. gemberpoeder

100 gram donkerbruine basterdsuiker

150 gram vloeibare honing

100 ml kookroom (light) van bv. AH

100 ml melk

40 gram fijn gemalen muesli

40 gram sucade (evt. in stukjes gesneden)

40 gram gember (evt. in stukjes gesneden)

150 gram gemengd gedroogd fruit (maal dit in het snij bakje van de staafmixer tot het kleine stukjes zijn)

greinsuiker

bakvorm van  ca. 20 x 20 cm.

 

Zet de oven op 160 graden.

 

Bakvorm invetten en met meel bestuiven, overtollig meel eruit kloppen.

Meel, bakpoeder, fiberhusk en kruiden boven een mengkom zeven en goed mengen.

Gemalen muesli en basterdsuiker er goed door roeren.

Honing, kookroom en melk toevoegen en, met een vork, tot een egaal, dik beslag roeren.

Sucade, gember en gemengd fruit er goed doorheen roeren.

Beslag in de vorm scheppen en er mee “stampen” zodat het deeg goed verdeeld is over de vorm.

Bestrooien met een laagje greinsuiker.

De vorm in het midden van de oven schuiven en in ca. 45 minuten gaar bakken. (controleer met een satéprikker of hij gaar is, anders iets langer in de oven)

Tot lauw af laten koelen in de bakvorm, dan op een rooster leggen.

Kan heel goed (in stukken) ingevroren worden.