Koekjes
 
Amandel-kokoskoekjes
 
90 gram amandelen (of schaafsel)
2 eieren
100 gram (riet)suiker
100 gram gemalen kokos
100 gram witte bloem (bv Schär C of DovesFarm)
1 theelepel fiberhusk
8 gram bakpoeder
1 zakje vanille suiker
3 eetlepels zonnebloemolie
Poedersuiker
 
Oven voorverwarmen op 165 °C.
Maal de amandelen fijn in keukenmachine of bakje van de staafmixer.
Klop de eieren met de suiker en de zonnebloemolie los in een kom.
Meng kokos, bloem, gemalen amandelen, bakpoeder, vanillesuiker en fiberhusk goed door elkaar.
Roer alles met een vork door het ei-suikermengsel tot het goed gemengd is.
Deeg 15 minuten laten rusten, zodat het bloem alle vocht opneemt.
Handen met olie invetten en van deeg balletjes vormen ter grootte van een walnoot.
Balletjes op afstand van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat leggen.
Balletjes iets plat drukken en bestrooien met poedersuiker.
Met mes kruislings inkepingen in koekjes maken.
Koekjes in ca. 20 minuten lichtbruin en gaar bakken in het midden van de oven.
Laat de koekjes op een rooster afkoelen.

Oublies
 
125 gram DovesFarm witte bloem of Schär C
150 ml. lauwwarm water (ca. 50 ml. extra om eventueel later aan het beslag toe te voegen)
½ ei
65 gram witte basterdsuiker
40 gram blueband vloeibaar
mespunt kaneel
stukje rondhout
satéprikker
katoenen handschoenen (bij de apotheek te koop /te bestellen)
 
Mix de boter en de suiker romig.
Voeg het ei toe en mix tot een crème massa.
Voeg om en om meel + kaneel en water toe en mix tot een glad beslag.
Schep een lepel beslag in het midden van het wafelijzer en verdeel het een beetje met de bolle kant van de lepel.
Sluit het wafelijzer langzaam.
Ca. 2 minuten bakken tot het wafeltje goudbruin is.
(Doe de handschoenen over elkaar aan je linkerhand en houdt het rondhout in je rechterhand, als je rechts bent)
Leg het stukje rondhout op het wafeltje circa 2 cm. van de rand en til de wafel bij de rand op met het satéstokje.
Klap de rand over het houtje en rol de wafel verder op.
Laat de oublies afkoelen op een rooster, haal het rondhout eruit als het wafeltje nog warm is.
Of maak een bakje…leg het hete wafeltje over de onderkant van een kopje en vouw het erom, houdt even vast, laat op een rooster afkoelen.

Koekjes
 
250 gram dovesfarm witte bloem (of schär C of …)
250 gram rijstmeel
250 gram suiker
½ eetlepel fiberhusk
2 zakjes vanille suiker
2 theelepels bakpoeder
(evt. 2 theelepels citroenrasp)
250 gram koude harde boter
100 gram ei ( 1 ei is ongeveer 50 gram, zonder schil)
 
Oven voorverwarmen tot 175 graden

Weeg/doe alle droge ingrediënten in een kom en roer goed door elkaar.
Voeg het ei toe.
Snij met een mes de boter in hele kleine stukjes door het bloemmengsel.
Kneed er een mooie deegbal van.
Rol het deeg uit op een met meel bestoven oppervlak tot ongeveer 0,5 cm.
Steek er koekjes uit met vormpjes en leg ze op de bakplaat op het bakpapier, ze lopen niet uit dus weinig tussenruimte laten.
Vorm van de restjes deeg weer een bal en verdeel die in balletjes zo groot als een stuiterbal, kneed door elk balletje wat chocolade drops of nootjes of kokos of m&m’s.
Druk ze plat met een in de bloem gedoopte vork tot ongeveer 0,5 cm.
Ongeveer 15 minuten bakken in het midden van de oven.
Laat ze even wat afkoelen op de bakplaat voor je ze er af haalt, anders breken ze, en laat ze op een rooster verder afkoelen.

Tip: vorm rollen van ca. 3 cm. doorsnede van het deeg en laat die in folie een half uurtje opstijven in de koelkast.
Snij met een scherp mes plakjes van halve cm dikte en leg ze op de bakplaat, leg er evt. een (hazel) noot of wat gember op, bestrijk met wat losgeklopt ei en bak ze af.
De deegrollen zijn ook zeer goed in te vriezen, iets laten ontdooien, en verder behandelen zolas hierboven.

 


Havermoutkoekjes (ca. 32 stuks)
 
75 gram hazelnoten
100 gram roomboter
100 gram witte basterdsuiker
1 ei
75 gram havermeel
Snufje zout
1 theelepel bakpoeder
1 volle theelepel fiberhusk
100 gram havermout
½ eetlepel geraspte citroenschil
 
2 bakplaten bekleed met bakfolie/bakpapier, als de ene in de oven staat leg je vast koekjes op de andere, laat de plaat wel eerst afkoelen.
 
Maal de hazelnoten fijn, b.v. in het snijbakje van de staafmixer.
Mix de boter met de basterdsuiker tot een witte crème.
Klop het ei erdoor.
Zeef het meel, zout, bakpoeder en fiberhusk boven de kom.
Weeg de havermout erbij en voeg de gemalen hazelnoten toe.
Mix met de kneedhaken snel tot een samenhangend deeg.
Verdeel het deeg in 2 stukken en rol die op een met bloem bestoven werkvlak tot rollen van ca. 3 cm. doorsnede.
Verpak de rollen in plasticfolie en leg ze een uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor tot 175 graden.
Snij de rollen in plakjes van 1 cm. dikte en leg ze een stukje uit elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat.
Duw ze, met een in de bloem gedoopte vork nog iets platter.
Bak de koekjes 10-13 minuten tot de randjes lichtbruin zijn.
Haal ze na een paar minuten van de plaat en laat ze op een rooster afkoelen.

Kletskoppen

30 gram blueband vloeibaar
125 gram (licht of donker) bruine basterdsuiker
1 el water
50 gram Schär C of DovesFarm witte bloem
½ tl kaneel
50 gram amandelschaafsel of blanke amandelen in kleine stukjes gehakt

Oven voorverwarmen op 175 graden Celsius.
2 bakplaten bekleed met bakfolie.

Alles in een mengkom doen en mixen tot het goed gemengd is.
(Als de massa te droog is tijdens het mixen nog iets water toevoegen, je moet er met je handen knikkertjes van kunnen rollen)
Met twee theelepeltjes hoopjes “beslag” op een met bakpapier beklede bakplaat leggen, of vorm knikkertjes met je handen.
Tussen de hoopjes/knikkertjes voldoende ruimte laten, de koekjes vloeien flink uit.
Bak de koekjes ca. 12 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
Laat de kletskoppen op de bakplaat afkoelen.
 
Veeg het bakfolie met keukenpapier schoon en laat de bakplaat afkoelen voordat je de volgende koekjes er op bakt.



Koekjes met m&m’s
 
120 gram bruine basterdsuiker
60 gram witte basterdsuiker
1 ei
1 tl. vanille (vloeibaar)
200 gram Doves Farm witte bloem
½ tl. zout
½ tl. zuiveringszout
1 klein kopje m&m’s mini
(¼ kopje voor versiering)
100 gram boter (kamertemperatuur)
 
Verwarm de oven tot 190 graden.

Klop de suiker en de boter licht en romig.
Voeg het ei en de vanille toe.
Roer meel, zuiveringszout en zout erdoor.
Meng ¾ van de m&m’s door het deeg.
Leg bakpapier op de bakplaat.
Laat volle theelepels deeg op de bakplaat vallen, niet te dicht op elkaar ze vloeien uit.
Druk in elk bergje een paar m&m’s.
Bak 9-12 min. Of totdat de koekjes goudbruin zijn.
Als ze een beetje afgekoeld zijn op een rooster helemaal koud laten worden.

 

Spritskoekjes met karamel en amandelen  (Romeo's)
 
Spritsbeslag
250 gram Schär C of bv. DovesFarm witte bloem
5 gram fiberhusk
1 eiwit
snufje zout
120 gram witte basterdsuiker
200 gram boter
1 zakje vanillesuiker
spuitzak met kartelmondje
bakplaat bekleed met bakpapier/bakfolie
 
vulling:
Smelt:
25 gram basterdsuiker,
1  1/2 eetlepel stroop,
15 gram boter en
4 gram citroenrasp tot de suiker gesmolten is en blus met
1 eetlepel room
roer er 25 gram amandelsnippers door,
even opkoken en af laten koelen tot lauw.
 
Verwarm de oven tot 150 graden
 
Klop de boter met de basterdsuiker met de mixer schuimig, voeg het eiwit toe en mix goed door elkaar.
Zeef het meel, fiberhusk, zout en vanillesuiker er boven en mix alles door elkaar.
Doe het beslag over in de spuitzak en spuit rondjes (binnenste van de cirkel ter grootte van 1 cent)
Leg in het binnenste van elk rondje 1 volle theelepel van de vulling en bestrooi met amandelsnippers
Schuif de bakplaat in het midden van de oven.
Bak de spritskoekjes in ca. 25 minuten lichtbruin.
Laat afkoelen op de bakplaat tot ze bijna koud zijn en daarna nog op een rooster tot ze helemaal koud zijn.

Lange vingers
 
3 eieren
2 zakjes vanillesuiker
55 gram fijne kristalsuiker
75 gram Dovesfarm witte bloem
15 gram maïzena
2 theelepels fiberhusk
Snufje zout
Fijne  kristal suiker om erover te strooien
spuitzak met rond, glad mondje van ca. 1 cm
 
Verwarm de oven voor op 165 graden
 
De eieren splitsen.
Het eiwit met een snufje zout en helft van de suiker stijf kloppen.
Het eidooiers met vanille suiker en helft van de suiker romig kloppen.
Bloem, maïzena en fiberhusk mengen.
Het eiwit en bloem om en om en lepel voor lepel bij de eidooiers mengen met een spatel.
Doe het beslag in een spuitzak en spuit lange vingers op de bakplaat met bakfolie. Bestrooi ze met fijne suiker.
Bak de lange vingers ca. 12 minuten op 165 graden en laat ze daarna in de oven met de deur op een kiertje afkoelen.