Koeken

Liga's met chocolade

1 pak liga eerste stap (staat tegenwoordig op "laag glutengehalte")
150 gram chocolade (reep van bv euroshopper), melk of puur

m&m's of andere choco snoepjes

Breek de chocolade in stukjes in een schaaltje en verwarm 1 minuut op 360 in de magnetron.
Draai het schaaltje een kwartslag en herhaal dit enkele malen tot de chocolade gesmolten is.
Gebruik een plastic lepeltje in de magnetron.

Smeer een liga in met chocolade en versier met de m&m's.
Laat de chocolade hard worden, niet te lang in de koelkast anders slaat de chocolade wit uit.

	
Tip:
Smelt ook wat witte chocolade 
Smeer eerst de bruine chocolade op de liga en schep in het midden wat witte chocolade.

	

	
	
 

 


Gevuldekoek bonbons (voor 20 stuks)

 

175 gram DovesFarm witte bloem 
125 gram basterdsuiker 
½ theelepel bakpoeder 
2 theelepels fiberhusk 
snufje zout 
mespunt kaneel 
90 gr. roomboter 
3 eetlepels melk 
200 gr. amandelspijs 
½ ei 
1 theelepel geraspte citroen schil 
20 halve amandelen
 
Klop het ½ ei los en meng ¾ hiervan samen met de citroenschil goed door de amandelspijs.

Meng alle droge ingrediënten goed door elkaar. 
Voeg de roomboter en de melk toe en meng met kneedhaken van de mixer tot het
deeg samen klontert. 
Kneed met je handen tot een deegbal en verpak het in plasticfolie. 
Laat het deeg ca. 20 minuten rusten in de koelkast. 
Weeg stukjes deeg van 20 gram af en rol die tot balletjes 
Druk deze deegballetjes plat op een stuk plasticfolie tot ca. 6 cm. doorsnede. 
Weeg stukjes amandelspijs af van 10 gram elk. 
Leg de bolletjes spijs op de plakjes deeg en vouw dit om de spijs, rol ze nog
even door je handen tot er géén naadjes meer te zien zijn. 
Leg de bonbons op de met bakpapier beklede bakplaat.
Druk in elke bonbon een halve amandel en bestrijk ze met de rest van het losgeklopte ei. 
Om zeker te zijn dat ze mooi in vorm blijven tijdens het bakken zet je ze nu een
half uurtje in de koelkast om op te stijven.
Bak de bonbons af in de voorverwarmde oven van 175 graden in ca. 25 minuten.

 

 
Appelkoeken (ca. 24 stuks)

 

240 gram DovesFarm witte bloem 
8 gram bakpoeder (= ½ zakje) 
½ eetlepel fiberhusk 
120 gram roomboter 
1 theelepel kaneel 
120 gram (lichtbruine) basterdsuiker 
2 appels 
citroensap 
2 eieren 
(evt. een scheutje melk als het deeg te droog is) 
licht bruine basterdsuiker
 
2 bakplaten bekleed met bakpapier/folie (1 kan afkoelen als de andere in de oven staat) 

Oven voorverwarmen tot 200 graden. 
Bakplaten bekleden met bakpapier.
 
Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom. 
Roer de fiberhusk, de suiker en het kaneel er goed door heen. 
Voeg de boter toe en snij die in kleine stukjes erdoorheen. 
Voeg het losgeklopte ei toe. 
Mix met de kneedhaken alles goed door elkaar. 
Appels schillen en in kleine stukjes snijden, besprenkelen met wat citroensap. 
Mix de appelstukjes goed door het deeg. 
Schep met 2 lepels ca. 6 bergjes deeg op ruime afstand van elkaar op de bakplaat. 
Strooi er wat basterdsuiker over heen. 
Bak de koeken in het midden van de oven in 10-15 minuten goudbruin. 
Laat ze even afkoelen op de bakplaat en daarna op een rooster.


Eierkoeken (ca. 7 stuks)

100 gram ei (M, 2 stuks) 
100 gram (DovesFarm) witte bloem, broodmix of bakmix
100 gram suiker 
½ theelepel ammoniakpoeder (of ca 5 gr. bakpoeder) 
snufje zout (als het niet in de bloem zit)
5 gram fiberhusk 
1 theelepel citroenrasp 
(1 eetlepel bloem (= 10 gram) extra*)

2 bakplaten bekleed met bakfolie (of bakpapier), tussendoor de bakplaat af laten koelen.
 
Ei, bloem en suiker moeten dezelfde verhouding hebben, dus indien meer ei... 
alles aanpassen. 

Ei en suiker schuimig kloppen met de mixer, tot het dik en bijna wit is.
Bloem (+ de extra eetlepel), zout, fiberhusk en ammoniakpoeder zeven en goed door
elkaar roeren, samen met de citroenrasp erdoor scheppen, niet mixen. 
Minimaal een half uur laten staan (maar liever een ochtend of zo). 
Ongeveer 2 eetlepels deeg op elkaar op de bakplaat scheppen.
Bak ze in een oven van 200 graden in 7-10 minuten lichtbruin. 
Ze lopen flink uit dus bak er maar 3 of 4 tegelijk. 
Iets af laten koelen, met bakpapier en al omkeren en het bakfolie er voorzichtig aftrekken.

*Het verschilt per meelsoort of de extra lepel bloem nodig is, probeer het eerst zonder.
Bak 1 eierkoek en kijk hoe die wordt, voeg daarna evt. de extra bloem toe.

 

Je kunt ze ook in vormpjes bakken, de "discus" bakvorm van, www.bakvormen.com is 
hier heel geschikt voor.

Met het recept bak je zo 6 eierkoeken, vet de vormpjes wel in en bestuif ze met bloem.

 
Stroopkoeken (ca. 20 stuks, je bakt dus 40 koeken)

(foto van de koeken zie je als achtergrond van deze site)

240 gram zachte roomboter
240 gram witte basterdsuiker
5 gram zout
1 ei, losgeklopt
450 gram DovesFarm witte bloem
1 eetlepel Fiberhusk
10 gram bakpoeder

Voor de stroop (vulling):
200 gram zeeuwse keukenstroop
125 gram lichtbruine basterdsuiker
1 theelepel kaneel
100 gram roomboter
2 bakplaten bekleed met bakpapier

Meng de boter met de witte basterdsuiker, het zout en het los geklopte ei.
Zeef het meel, het bakpoeder en de fiberhusk er boven.
Kneed met de mixer (met kneedhaken) het meel door het botermengsel tot het een egaal deeg is.
Maak er een bal van en verpak het in plasticfolie.
Laat het deeg 1 uur rusten op een koele plaats tot het wat steviger is.
Verwarm de stroop en roer er de suiker, boter en kaneel doorheen.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een lap van 2 mm. dik.
Steek er rondjes uit van ca. 8 cm. en leg ze op de bakplaat (ongeveer 8 per bakplaat).
(Trek er met de achterkant van een mes schuine ruitjes op.)
Bak de koeken ongeveer 20 minuten, in een voorverwarmde oven van 170 graden,
tot ze goudgeel van kleur zijn.
Laat ze even op de bakplaat afkoelen tot lauwwarm en besmeer dan de helft met stroop
en leg de andere helft van de koeken erop.
Neem de andere bakplaat en bak weer een deel, ga zo door tot al het deeg op is.
Verzamel de restjes deeg (van het uitsteken) in een plastic zak tot al het deeg op is,
kneed deze restjes dan tot een egale bal en rol deze ook nog een keer uit om koeken uit te steken.
Je houdt dan nog één keer restjes over, druk die in 2 stukken plat en bak ze mee met
de laatste bakplaat.
Laat de koeken op een rooster afkoelen.

Gevulde appelkoeken

2 (zure) appels
250 gram DovesFarm witte bloem
1 ½ theelepel bakpoeder
150 gram suiker
2 theelepels fiberhusk
150 gram roomboter
1 ei
20 gram rozijnen
25 gram sukade
mespunt kaneel
2 eetlepels suiker
(poedersuiker)

Week de rozijnen in een kopje heet water.
Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom
Voeg de suiker en de fiberhusk toe en roer het goed door elkaar
Snij met 2 messen de boter in kleine stukjes er doorheen.
Klop het ei los en voeg ¾ hiervan toe aan het deegmengsel.
Mix met kneedhaken tot het samen klontert en goed gemengd is.
Kneed het met koele handen tot een deegbal.
Verpak het in plastic huishoudfolie en leg de bal een half uurtje in de koelkast.
Verwarm de oven voor tot 190 graden.
Knijp de rozijnen uit en dep ze goed droog met keukenrol.
Schil de appels en rasp ze fijn, meng er de 2 eetlepels suiker, kaneel, rozijnen en sukade doorheen.
Bestuif het aanrecht dun met bloem en rol het deeg uit tot een lap van ½ cm. dikte.
Steek hier rondjes uit met bv. een groot glas.
Schep een beetje appelmengsel op een rondje, smeer de helft van het randje in met ei en vouw het lapje dubbel, randjes goed dicht drukken.
Leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 20-25 minuten tot ze goudbruin zien.
Laat ze af koelen op de bakplaat tot lauw en daarna op een rooster.
(Als ze koud zijn evt. bestrooien met poedersuiker)

Roze koeken (6 stuks)

65 gram zachte boter
65 gram (riet)suiker
1 ei
1 eetlepel melk
40 gram rijstmeel
25 gram ketanmeel (kleefrijstmeel)
2 gram bakpoeder

Ca 3 volle eetlepels poedersuiker
Kleurstof
Lauw water

Bakvorm “Tortina” www.bakvormen.com
Stukje bakpapier zo groot als de bakvorm

Verwarm de oven tot 190 graden
Klop met de mixer de boter en de suiker in een kom tot een lichte, luchtige massa.
Voeg het ei en de melk toe en zeef het meel en het bakpoeder erover.
Mix tot het een glad beslag is.
Verdeel het beslag over de 6 vormpjes en leg het bakpapier er op.
Zet een andere bakvorm er op zodat de koeken mooi plat blijven tijdens het bakken.
Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak ze ca 15 minuten.
De cakes moeten in het midden stevig aanvoelen.

Laat ze een paar minuten afkoelen in de vorm en daarna op een rooster verder koud worden.

Roer de poedersuiker met een halve eetlepel water tot een glad, dik papje.
Voeg druppel voor druppel nog water toe als het echt te dik is of poedersuiker als het te dun is.
Het glazuur moet vrij dik zijn, als je tegen het schaaltje tikt moet het nog net glad worden.
Roer er 1 druppel roze kleurstof door (of een andere kleur natuurlijk!).
Schep een halve eetlepel op een koek en strijk het met rond draaiende bewegingen uit tot heel de koek bedekt is.
Laat het glazuur uitharden/drogen.
 

Van roze koeken zijn leuke figuurtjes te maken, de varkentjes en piraatjes hebben we op een ouder-kindbakles gemaakt.

Varkentjes

Puntspekkies
Marshmallows
Klein stukje bruine (of zwarte) marsepein (of krentjes of…)
Beetje glazuur
Cocktailprikkers

Knip een puntspekkie in het midden door zodat je 2 driehoekjes hebt, dit zijn de oren.
Druk ze in het nog natte glazuur op je koek.
Van een witte marshmallow maak je de neus (1 x doorknippen), plak die ook op de koek.

Rol van 2 kleine stukjes bruine marsepein bolletjes voor de neusgaten, plak die met een klein beetje glazuur op de neus.
Maak iets grotere bolletjes voor de ogen en plak die ook op.
Vorm een staart door van een gedraaid spekkie 1 sliert af te halen of knip een sliert en draai die tot een staartje.
Prik het staartje met een cocktailprikker in de koek.
Knip van een roze marshmallow hoefjes en plak die met glazuur onder aan je varkentje.

Piraatjes

Maak het glazuur op je koek héél licht roze, dit is de gezichtskleur.
Stukje rode en bruine (of zwarte) marsepein
Beetje glazuur

Rol de rode marsepein uit en snij er een hoofddoekje uit, plak het op het nog natte glazuur van je koek.
Rol de bruine marsepein uit en snij er een ooglapje uit, plak het ook op je koek.
Maak van kleine bolletjes bruine marsepein oogjes en een neusje.
Vorm van een sliertje bruine marsepein een mondje.
Het hoofddoekje kun je nog versieren door er spikkeltjes op te maken van kleine bolletjes marsepein.