Koek

Frisse boterkoek* 

1 limoen
1 citroen
1 sinaasappel
150 gram witte basterdsuiker
175 gram roomboter
200 gram witte bloem, bv DovesFarm
Mespunt zout
1 eidooier
1 eetlepel slagroom, koffiemelk of kookroom

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Was de citrusvruchten met lauw water en maak ze goed droog.
Rasp van elk de helft van de schil boven een kom.
Voeg suiker, roomboter, bloem, zout en eidooier toe in dezelfde kom.
Kneed met de mixer met kneedhaken of de keukenmachine tot een soepel deeg.
Vet een boterkoekvorm (20 cm doorsnee) in en druk het deeg er gelijkmatig in uit**.
Bestrijk het deeg met room of koffiemelk.
Bak de koek in het midden van de oven in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.
Laat de koek nog een half uur in de vorm afkoelen voordat je er blokjes of puntjes van snijd.

Variaties:
-Gebruik alleen de schil van de hele citroen voor een "gewone" *boterkoek.
-**Rasp een halve appel en verdeel die over het uitgedrukte deeg, bestrooi met een eetlepel (riet)suiker en wat kaneel. Laat de koek nu wel ca. 10 minuten langer bakken.
-**strooi wat klein gesneden gember over het deeg en druk het iets aan.

 


Luchtige kokoskoek

75 gram zachte roomboter

150 gram kristalsuiker

1 zakje vanille suiker

1 ei

250 gram gemalen kokos, liefst uit een "Toko" 

1 dl. melk

50 gram DovesFarm witte bloem

10 gram bakpoeder

4 gram fiberhusk

Snufje zout

 

Ingevette bakvorm van 20-22 cm doorsnee

Oven voorverwarmen tot 125 graden.

 


Mix met de mixer de roomboter, kristalsuiker en vanillesuiker goed door elkaar.

Mix het ei er doorheen.

Zeef het meel, bakpoeder, zout en de fiberhusk boven de kom, giet de melk erbij en voeg de kokos toe.

Mix nu met kneedhaken tot alles goed gemengd is.

Spatel het deeg in de bakvorm en strijk het glad.

Kwast er een klein beetje los geklopt ei of melk overheen.

Bak de koek in 50-60 minuten goudbruin en gaar.
Af laten koelen in de vorm.

 

Noten-rozijnen koek

1 cup* (licht)bruine basterdsuiker of rietsuiker
1 cup ongezouten gemengde noten, grof gehakt
1 cup rozijnen (niet geweekt)
1 cup glutenvrije havermout
1 cup glutenvrij havermeel (of bv. dovesfarm witte bloem)
1 zakje bakpoeder (= 16 gram)
125 gram koude (room)boter
1 ei

Springvorm van 24 cm doorsnede of vierkante vorm van ca. 20 x 20 cm, ingevet
Oven voorverwarmen op 175 graden

Meng suiker t/m bakpoeder goed door elkaar
Snij de boter er in kleine stukjes doorheen.
Voeg het ei toe en kneed alles tot een deegbal.
Druk het deeg gelijkmatig uit in de vorm.
(Bekleed de vierkante vorm met bakpapier wat aan 2 kanten iets uitsteekt, de koek komt er dan later makkelijker uit).
Bak de koek in het midden van de oven in 25-30 minuten gaar en bruin.
Laat de koek op een rooster in de vorm helemaal afkoelen.
Snij de koek in puntjes of vierkantjes en bewaar in een goed afgesloten trommel.

*heb je geen cup maatschep, 1 cup = 250 ml, je kunt het dus ook afmeten in een maatbeker.

Tip: vervang, een deel van, de rozijnen eens door (een mengsel van) ander gedroogd fruit, bv. cranberry’s, abrikozen, appel, pruimen enz.
Snij het fruit in kleine stukjes ter grote van de rozijnen.
Bij “de Tuinen” hebben ze zakken “fruitmix”, maal dat wat fijner in bv het bakje van de staafmixer of snij het in kleine stukjes.
Ook bij “de Makro” verkopen ze gemengd fruit, in bakken van 500 gram, dat zijn zelfs al kleine stukjes dus zo te gebruiken.

Gemberkoek


100 gram havermout (Provena)
175 gram haver bakmix (Provena) (of zelfrijzend bakmeel van bv. DovesFarm)
75 gram witte basterdsuiker
75 gram rietsuiker
200 gram rozijnen
1 ei
125 gram roomboter, gesmolten (of AH plantenmargarine of blueband vloeibaar voor lactosevrij)
1/2 potje gemberstukjes (nettogewicht heel potje = 450 gram)

bakblik (ingevet) van 27 x 20 of 24 x 24 cm (of siliconenvorm, werkt ook erg goed en hoeft niet ingevet te worden)
verwarm de oven voor op 150 graden

Meng alle ingrediënten in een mengkom goed door elkaar met de kneedhaken van de mixer.
Druk gelijkmatig en stevig in de bakvorm.
Bak de koek in ca. 50 minuten gaar en goudbruin.
Laat de koek in de vorm, op een rooster, afkoelen.
Snij de koek in stukken en bewaar in een goed afsluitbare trommel.