Hartig

 



Kaasstengels (ong. 15 stuks)

250 gram witte broodmix bv. Conzensa wit of Twello's wit 
4 gram suiker
8 gram bakpoeder
(½ theelepeltje zout bij ander meel)
2 eetlepels olijfolie

1 eetlepel crème fraîche 
250 ml heet water
ongeveer 6 theelepels pizza/italiaanse kruiden
ongeveer 4 theelepels paprikapoeder
200 gram geraspte (oude) kaas

Meel, suiker, bakpoeder, zout, kruiden en paprikapoeder goed door elkaar roeren.
Water, olie en crème fraîche erdoor roeren en mixen tot een glad deeg.
130 gram geraspte kaas erdoor mixen.
In een spuitzak doen met een spuitmond met stervormige opening.
Stengels van ongeveer 15 cm. lengte spuiten op bakpapier en dan nog op iedere stengel wat geraspte kaas leggen.
Oven voorverwarmen op 190 graden en de stengels in 10-12 minuten goudbruin bakken in het midden van de oven.
Laat ze heel licht kleuren want als ze te donker worden dan smaakt de kaas bitter.

 



Pizza broodjes 


125 gram twello's wit van Le Poole (of ander wit broodmix)
4 gram gist
snufje zout
1 eetlepel olijfolie
100 ml lauw water
ham in kleine stukjes
geraspte kaas
pizzakruiden
reepjes salami

Oven op 50 graden zetten
Meng alle droge ingrediënten goed door elkaar.
Voeg olijfolie en water toe.
Kneden met de mixer tot alles goed gemengd is
Stukjes ham, geraspte kaas en naar smaak pizzakruiden erdoor kneden.
Vorm er 3 platte broodjes van op een met bloem bestoven aanrecht (of met blueband vloeibaar ingevette handen).
Leg de broodjes op de bakplaat.
Laat de broodjes ca. 30 min. rijzen in de oven., zet die wel uit anders slaat de gist dood.
Haal de bakplaat uit de oven en zet die op 190 graden.
Bedek de broodjes met geraspte kaas en wat reepjes salami.
Bak de broodjes in het midden van de oven ca. 25 min.
De onderkant wordt sneller bruin dan de bovenkant dus niet wachten tot de bovenkant echt bruin is.

 

Cakebrood met mais en chorizo

100 gram chorizo
3 eieren
250 ml karnemelk
70 ml zonnebloemolie
225 gram broodmix (bv Twello’s wit/ bruin of Consenza)
75 gram ketanmeel (kleefrijstmeel)
Klein blikje crispy mais, uitgelekt (ca 100-130 gram)
Zout en peper (in consenza zit al zout dus dan geen extra zout toevoegen)
1 zakje bakpoeder

Verwarm de oven voor tot 180 graden

Vet een cakevorm in en bestrooi hem met wat bloem of neem een siliconenvorm, die hoeft niet ingevet te worden.

Snijd de chorizo in kleine stukjes.
Klop, met een garde, in een kom de eieren los met de karnemelk en de olie.
Voeg het meel, bakpoeder, zout en peper toe en roer alles (bv met een vork) goed door elkaar.
Meng de chorizo en de mais er door.
Schep het deeg in de vorm en bak het cakebrood in ca 50 minuten gaar.
Laat het cakebrood in de vorm iets afkoelen voordat je hem op een rooster stort.

Je kunt ook een muffinvorm gebruiken, bak ze dan ca 35 minuten.

 

Cake met zongedroogde tomaten

150 gram zongedroogde tomaten
3 eieren
100 ml halfvolle melk
100 ml olijfolie
120 gram rijstmeel
60 gram ketanmeel (kleefrijstmeel)
1 zakje bakpoeder
100 gram geraspte gruyèrekaas of belegen kaas
50 gram kappertjes
2 handjes fijngehakte basilicum
Zout en peper

Cakevorm, licht ingevet en bestrooid met wat bloem of een siliconenvorm, die hoeft niet ingevet te worden.
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de tomaten in kleine stukjes
Klop in een ruime kom de eieren los met de melk en de olie.
Voeg de bloem, het bakpoeder, stukjes tomaat, de kaas, de kappertjes, het basilicum en wat zout en peper toe.
Meng alles goed door elkaar en schep het in de cakevorm.
Bak de cake 50 minuten in het midden van de oven.
Laat de cake iets afkoelen voordat hij uit de vorm wordt gestort.

Deze laatste 2 recepten komen uit een erg leuk boekje, "cake, hartig & zoet", ISBN: 978 90 5897 765 6 van Ilona Chovancova.
Als je de meelsoorten zoals hierboven vervangt kun je alle recepten die er in staan maken.

Hartige taartjes voor in Discovorm (3 stuks)

70 gram witte bloem, bv Consenza of Twello’s witte broodmix
(bij Twello’s of ander meel, snufje zout)
70 gram (magere) kwark
1 eetlepel olijfolie

Roer bloem, kwark en olijfolie met een vork door elkaar tot het goed gemengd is er vorm er met ingevette handen een egaal deeg balletje van.
45-50 gram deeg (verdeel het deegje dus in 3 gelijke stukken) tussen plasticfolie tot een rondje uit duwen, iets groter dan het vormpje.
Leg het deeg in een vormpje, duw het deeg bij de randen netjes in de vorm en prik de bodem in met een vork.
Op 225 graden ongeveer 10 minuten voorbakken tot het deeg net begint te kleuren aan de randjes.

Vulling per 3 vormpjes
1 ½ ei, losgeklopt
1 ½ eetlepel crème fraiche
1 ½ eetlepel ham in kleine stukjes
1 ½ eetlepel geraspte kaas, of in kleine stukjes
1 ½ eetlepel courgette, grof geschaafd
(of neem andere groente naar smaak die je een paar minuten roerbakt)

Klop de crème fraiche goed door het ei en roer er de andere ingrediënten door.
Vul de vormpjes met de vulling en strooi er evt. nog wat geraspte kaas op.
Bak de taartjes nog ongeveer 15 minuten op 225 graden in het midden van de oven.

 

Tip van Heidi:
Bak ze in een muffinvorm voor 12 mini taartjes.
Neem dan 2x het recept en meng door het deeg en door de vulling 1 à 1 1/2 theelepel pizza/ italiaanse kruiden.


Blini's (ca 50 stuks = 25 als ze klaargemaakt zijn)

80 gram boekweitmeel
80 gram witte bloem (bv. Dovesfarm of een witte broodmix)
1 zakje gedroogde gist (7 gram)
1/2 theelepeltje zout
1/2 theelepeltje suiker
250 ml melk (hoeveelheid kan iets variëren per meelsoort)
30 gram blueband vloeibaar
1 ei

Verwarm de melk tot lauw.
Meng de beide meelsoorten met de gist, zout en suiker, zeef het geheel.
Voeg het ei en de blueband vloeibaar toe aan het meelmengsel.
Mix geleidelijk de melk door het meel tot een klontvrij beslag.
Laat het op een warme plaats rijzen tot het bijna in hoeveelheid verdubbeld is, zet het eventueel in een bak met warm water.
Verwarm een poffertjes plaat en vet die licht in.
Giet het beslag in een flacon of maatbeker met schenktuit.
Vul de holtes van de poffertjespan voor 2/3 met beslag.
Bak de blini's tot ze aan beide kanten bruin zijn en laat ze op een rooster afkoelen*.
Heb je geen poffertjespan, schep dan kleine hoopjes in een matig warme koekenpan en bak ze tot ze aan beide zijden bruin en gaar zijn.

Beleg een blini met:
-ca. 2 theelepels philadelphia met bieslook (light)
-plakje gerookte (wilde) zalm
leg er nog een blini op en steek er een prikkertje in.
of,
meng 1 dessert lepel mosterd met 4 el mayonaise (of Yofresh), smeer er wat van op een blini.
Leg er een plakje gerookte kipfilet en een (half) blaadje verse basilicum op.
Leg er nog een blini op en steek er een prikkertje in.

*De blini's zijn zeer goed in te vriezen zodat je ze op een later tijdstip (verjaardag, feestje of...) kunt serveren.
Laat ze in een plasticzak of doosje ontdooien en garneer ze.


   


Wraps (ca. 6 stuks)
 
75 gram rijstmeel
75 gram tapiocameel
snufje zout
1 ei
125 ml melk
25 gram vloeibare margarine
 
Doe de beide meelsoorten en het zout in een mengkom en roer door elkaar.
Voeg het ei en 2/3 van de melk toe en mix tot een klontvrij geheel.
Mix de rest van de melk en de vloeibare margarine er door.
 
Verhit een kleine anti-aanbakpan en schep een pollepel beslag in de pan.
Draai de pan zodat het beslag gekijkmatig verdeeld is over de bodem.
Bak de wrap tot hij aan de onderkant lichtbruin is en keer hem om.
Bak de onderkant tot er bruine spikkels op zitten.
Schep de wrap op een bord en dek af met een ander bord.
Bak zo verder tot het beslag op is.
Laat de wraps afgedekt afkoelen, keer het stapeltje tussen door een keer om en veeg het bovenste bord droog.

De wraps zijn zowel koud als warm heerlijk met een vulling die je lekker vindt.