Cupcakes en muffins

Gewone cupcakes

Voor 12 standaardformaat cupcakes of neem de helft voor 18-24 mini cupcakes

125 gram zachte roomboter (plantenmargarine van bv AH voor lactosevrij) 
125 gram fijne (riet)suiker of basterdsuiker (maal rietsuiker evt. fijner, bv. in bakje van staafmixer)
2 eieren
2 eetlepels melk (vruchtensap / citroensap voor lactosevrij)
75 gram rijstmeel*
50 gram ketanmeel (kleefrijstmeel)*
4 gram bakpoeder
Cupcakeplaat, waarin papieren caisses zijn geplaatst

Verwarm de oven voor op 190 graden 

Mix de boter en de suiker in een kom tot een heel licht gekleurde (bijna witte) massa.
Voeg de eieren en de melk toe en zeef het meel en het bakpoeder erover.
Klop nog even tot het een glad beslag is, niet mixen!
Verdeel het beslag over de caisses en zet de bakplaat in het midden van de oven.
Standaardcakes: ca 20 minuten bakken
Minicakes: ca 15 minuten bakken
De cakes moeten in het midden stevig aanvoelen.

* Te koop bij een "Toko", de meelsoorten "kunnen sporen bevatten van ..." maar wij gebruiken ze zonder problemen, óók tijdens de baklessen!


Speculaascupcakes (12 stuks)

125 gram boter, op kamertemperatuur
125 gram basterdsuiker donkerbruin
1 zakje vanillesuiker 
2 eieren, op kamertemperatuur
30 gram volle melk
75 gram rijstmeel
50 gram ketanmeel (kleefrijstmeel)
1 eetlepel speculaaskruiden

papieren cakevormpjes en muffinvorm voor 12 cakejes
Verwarm de oven voor op 190 °C.
Verdeel de papieren vormpjes over de muffinvorm.

Klop de boter, basterdsuiker en vanillesuiker in een kom met een mixer 5 min.
Klop 1 voor 1 de eieren erdoor, voeg het volgende ei pas toe als het vorige is opgenomen en mix nog 2 minuten.
Meng de beide meelsoorten en de speculaaskruiden goed door elkaar.
Verwarm de melk tot handwarm en klop samen met het meelmengsel door het botermengsel.
Verdeel het beslag over de vormpjes.
Bak de cupcakes in het midden van de oven in ca. 15-20 min. gaar. Laat 5 min. afkoelen in de vorm en daarna op een rooster.
 speculaascupcakes, opgemaakt voor een bakles.

Smeer de cupcakes in met abrikozenjam (verwarm het eerst en zeef het), steek marsepeinfiguurtjes uit en plak die op het cakeje. Bij 2 lagen versiering plak je die ook weer vast met een beetje jam.

Toppings:
Voldoende voor 12 standaardformaat cupcakes of 24 minicupcakes
Versier de cupcakes als ze volledig afgekoeld zijn.

Vanille botercrème

90 gram zachte boter
125 gram poedersuiker
1 ½ eetlepel kokend water
Enkele druppels vanille-essence

Klop de boter in een kom erg zacht.
Voeg de poedersuiker, het kokende water en de vanille toe en klop tot een glad glazuur. 

Chocolade botercrème

90 gram zachte boter
10 gram cacao
2 eetlepels kokend water
125 gram poedersuiker
Enkele druppels vanille-essence

Klop de boter in een kom erg zacht.
Doe de cacao in een klein kommetje en voeg het kokende water toe.
Meng tot een papje en doe dat bij de boter.
Voeg de poedersuiker en de vanille toe en klop tot een glad glazuur.

Merinque botercrème

2 eiwitten
125 gram kristalsuiker
snufje zout
125 gram zachte boter
enkele druppels vanille-essence 
(evt. enkele druppels kleurstof naar keuze)

Doe de eiwitten, suiker en zout in een kom en zet die op een pan zacht kokend water.
Meng alles goed en roer regelmatig tijdens het verwarmen om te voorkomen dat de eiwitten gaan koken

Haal de kom na 5-10 minuten van de pan, het mengsel moet warm zijn en de suiker opgelost.
Klop de merinque met de mixer tot het mengsel is afgekoeld.

Doe de boter en de vanille erbij, het mengsel zal inzakken en klonterig lijken maar blijf kloppen tot de boter volledig is opgenomen.
De merinque moet een gladde, licht en luchtige structuur hebben.

Cupcakes met frambozen of zwarte bessen

Gebruik het recept voor 12 standaardformaat cupcakes

Ca. 125 gram frambozen of zwarte bessen (NIET wassen, of héél goed drogen)
Cupcakeplaat, waarin papieren caisses zijn geplaatst

Verwarm de oven voor op 190 graden

Schep voorzichtig het fruit door het beslag.
Verdeel het beslag over de caisses en zet de bakplaat in het midden van de oven.
Bak de cakejes in 15-20 minuten bruin en gaar.
De cakes moeten in het midden stevig aanvoelen.
Haal ze uit de bakvorm en laat ze op een rooster afkoelen (papieren caisses laat je er om).

Romige aardbeienmuffins (8 stuks)

2 eieren
50 ml. olie
2 el. aardbeien jam
¼ kop aardbeienyoghurt
100 gram suiker
225 gram DovesFarm witte bloem (of 175 rijstmeel + 50 gram ketanmeel)
8 gram bakpoeder
75 gram roomkaas (monchou)
¼ kop aardbeienjam

Oven voorverwarmen op 180 graden.

Eieren, olie, jam, yoghurt en suiker in een kom doen.
Met een houtenlepel kloppen tot alle ingrediënten goed vermengd zijn.
Meel + bakpoeder zeven en toevoegen, voorzichtig omscheppen maar niet kloppen.
Elk vormpje voor ongeveer 1/3 met beslag vullen.
Roomkaas in 8 stukjes verdelen en in elk vormpje een stukje, in het midden, op het beslag leggen, hierop 2 theelepels jam scheppen
De rest van het beslag over de vormpjes verdelen.
Ongeveer 30 minuten bakken tot de muffins lichtbruin zijn.
5 minuten af laten koelen en daarna verder op een rooster laten afkoelen.
Voor het serveren bestuiven met poedersuiker.

Lekker met een schep kwark:

100 gr. kwark met ¾ kop gezeefde poedersuiker met een mixer romig kloppen.
1-2 tl. fijn geraspte citroen of sinaasappelschil (of ander smaakje) toevoegen en nog 2 minuten mixen tot het glad en luchtig is.

 

Muffins kunnen het beste gegeten worden op de dag dat ze zijn gemaakt.

Bewaar ze anders op een koele donkere plaats en warm ze even op in de magnetron.

Nutella cupcakes

 

190 gram Nutella (op kamertemperatuur)
30 gram bloem (bv. 20 gram rijstmeel + 10 gram ketanmeel of 30 gram Schär C of 30 gram maïzena)
1 ei

 

Verwarm de oven voor op 175 graden

 

Mix de ingrediënten een paar minuten op de hoogste stand met de mixer.

Verdeel het beslag over 6 cupcake vormpjes.

Bak ze ca. 20 minuten in het midden van de oven.

 

TIPS:
-strooi er voor het bakken wat amandelschaafsel of andere noten (stukjes) over.
-strooi er voor het bakken wat (witte) chocolade drops over, bv de chocoladechips van dr. Oetker.
-neem dubbele hoeveelheden voor 12 cupcakes

Recept komt van de site: http://www.culy.nl/recepten/culy-homemade-nutella-muffins-met-maar-3-ingredienten/