Cake

Cake recept met rijstmeel
 
200 gram boter of margarine 
200 gram fijne kristalsuiker 
2 zakjes vanillesuiker 
4 eieren 
100 gram rijstmeel* 
50 gram ketan rijstmeel (kleefrijstmeel)* 
50 gram tapiocameel* 
(of neem 125 gram rijstmeel + 75 gram ketanmeel)
2 theelepels bakpoeder
Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn! 

Verwarm de oven voor op 160 C.
Vet de bakvorm in en bestuif de binnenzijde met een beetje rijstmeel, dan komt de cake na 
het bakken wat makkelijker uit de vorm. 
Klop het overtollige meel goed uit de vorm. 
Klop de boter schuimig met de mixer. 
Voeg de suiker en vanillesuiker toe en klop het geheel tot alles een licht gekleurde massa is. 
Voeg de eieren één voor één toe. Klop ieder ei eerst goed er door voor het volgende wordt 
toegevoegd. 
Klop dan nog 10 minuten op de hoogste stand. 
Zeef de meelsoorten en het bakpoeder en roer ze goed door elkaar, schep het dan luchtig 
door de massa, niet meer mixen!
Schep het beslag in de cakevorm en zet die, 1 richel onder het midden, in de oven. 

Ca. 1 uur bakken tot een satéprikker schoon uit de cake komt als je erin prikt.
(oven voor die tijd NIET openen anders zakt de cake in!) 

Je kunt het beslag ook in een muffinvorm bakken voor kleine cakejes, bak ze dan ongeveer 
30 minuten. 
Neem voor ca. 10 cakejes de helft van alle ingrediënten. 

*Verkopen ze allemaal bij "de Toko" (alle producten uit de Toko kunnen sporen bevatten 
van gluten maar wij gebruiken het, ook tijdens de workshops, zonder problemen)
Kijk eens op: www.tokowijzer.wordpress.com 

Bitterkoekjescake

200 gram boter 
200 gram suiker 
1 zakje vanille suiker 
Snufje zout 
4 eieren 
125 gram rijstmeel 
75 gram ketanmeel 
 
8 gram bakpoeder 
10 bitterkoekjes 
Scheutje amaretto 
Cakevorm van 25 cm 
Verwarm de oven op 150 graden
Breek de bitterkoekjes in stukken en giet er een scheutje amaretto over, laat het een
uurtje intrekken.
Vet de vorm in en bestrooi hem licht met wat rijstebloem. 
Mix de boter met de suiker, vanillesuiker en zout tot een romige massa. 
Voeg één voor één de eieren toe en mix het geheel een paar minuten. 
Meng in een aparte kom het meel en het bakpoeder. Voeg het meelmengsel toe aan het
beslag en mix kort alles door elkaar. 
Voeg de bitterkoekjes toe en roer deze voorzichtig door het beslag. 
Giet het beslag in de vorm en plaats hem in de oven. 
Na 60 minuten met een satéprikker erin prikken, als die schoon uit de cake komt is hij gaar.
 
Courgettecake


Courgettecake klinkt misschien niet zo lekker maar dat is hij wel! zeker de moeite waard om eens te proberen dus...
1 cup = 250 ml

1 ½ cup kristalsuiker (= 350 gram)
3 eieren
1 cup zonnebloemolie (= 250 ml) 
2 cup geraspte/gemalen courgette (= ca. 350 gram)
3 cup Schär C of Dovesfarm witte bloem (of half (kleef)rijstmeel) (= totaal 400 gram)
1 zakje (= 16 gram) bakpoeder
1 theel. zout
1 theel. kaneel
½ cup gemalen walnoten (= ca. 125 gram)

Oven voorverwarmen tot 150 graden. 
2 cakeblikken of 1 grote tulbandvorm (ingevet en met bloem bestoven) 
Siliconenvormen hoeven niet ingevet.
Eieren en suiker wit en romig mixen. 
Olie erdoor mixen. 
Courgette erdoor mixen. 
Meel, zout, kaneel en bakpoeder zeven en erdoor mixen. 
Noten erdoor mixen.
In bakblik(ken) doen en onderin de oven in ca. 1 ½ uur gaar bakken.  

Cake met appel en kaneelkorrels
300 gram (room)boter 
300 gram kristalsuiker 
2 zakjes vanillesuiker 
6 eieren 
175 gram rijstmeel 
75 gram ketanmeel (kleefrijstmeel) 
50 gram tapiocameel (of neem 200 gram rijstmeel + 100 gram ketanmeel)
10 gram bakpoeder 
2 appels, geschild en in dunne schijfjes gesneden 
kaneelsuikerkorrels (of suiker gemengd met kaneel)

Maak het cakebeslag zoals bij de cake uit het eerste recept.
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Giet het beslag in een ronde siliconen vorm van 26 cm. doorsnede, deze hoeft niet ingevet te worden, of neem een ingevette en met bloem bestoven springvorm.
Duw de schijfjes appel in het beslag en bestrooi royaal met kaneelsuikerkorrels.
Bak de cake in ongeveer 90 minuten gaar.


         

In de bakvorm, bakken en.........................smullen maar!!!

 

Pompoencake

175 gram bruine basterdsuiker
2 eieren
125 ml zonnebloemolie
175-200 gram (grof) geraspte pompoen
125 gram rijstmeel
75 gram ketanmeel
8 gram bakpoeder
½ theelepel zout
2 theelepels kaneel
¾ theelepel kruidnagel (gemalen)
¾ theelepel nootmuskaat
Ca 65 gram (grof) gemalen walnoten/ hazelnoten

Oven voorverwarmen tot 150 graden

Eieren en suiker romig mixen.
Olie er door mixen
Pompoen er door mixen
Meel, bakpoeder en kruiden zeven en er door mixen.
Noten er door mixen.
Schep het deeg in een ingevet en met meel bestoven cakevorm.
Bak de cake, in het midden van de oven, in ongeveer 60 minuten gaar. 


Rabarbertaart

350 gram rabarber, wassen, in stukken snijden en draden er af halen
125 gram lichtbruine basterdsuiker
2 eetlepels maïzena
1 zakje vanille suiker
1 theelepel kaneel

Meng de suiker, maïzena en kaneel door de rabarber.

Cake recept:
250 gram boter of margarine
250 gram fijne kristalsuiker
2 zakjes vanillesuiker
5 eieren
125 gram rijstmeel
75 gram ketan rijstmeel (kleefrijstmeel)
50 gram tapiocameel
8 gram bakpoeder

Springvorm van 26 cm doorsneden of bakvorm ca. 23 x 33 cm.
De ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn.
Verwarm de oven voor op 150 C.

Vet de bakvorm in en bestuif de binnenzijde met een beetje rijstmeel, dan komt de cake na het bakken wat makkelijker uit de vorm.
Klop het overtollige meel goed uit de vorm.
Klop de boter met de suiker en vanillesuiker tot alles een licht gekleurde massa is.
Voeg de eieren één voor één toe. Klop ieder ei eerst goed er door voor het volgende wordt toegevoegd.
Klop dan nog ca. 10 minuten op de hoogste stand.
Meng de meelsoorten met het bakpoeder en zeef dat boven het botermengsel.
Schep het voorzichtig door elkaar, niet meer mixen.

De helft van het cakebeslag in de bakvorm scheppen en glad strijken.
De rest van het beslag door het rabarbermengsel scheppen en dit over het beslag verdelen en gladstrijken.
De taart in het midden van de oven in ca. 50 minuten gaar en goudbruin bakken.
Controleer met een breinaald op gaar zijn en eventueel nog wat langer laten staan.
Hij smaakt warm en koud lekker met slagroom of zure room!

Herfstcake
 
10 bitterkoekjes
0,5 dl Amaretto
150 gram zachte boter
150 gram bruine basterdsuiker
3 eieren
100 gram rijstmeel
75 gram ketanmeel (kleefrijstmeel)
10 gram bakpoeder
1 theelepeltje kaneel
Snufje zout
100 gram gepelde walnoten/hazelnoten, grof gehakt
2 handperen
poedersuiker
 
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Hak/breek de koekjes in stukken, doe ze in een kom en schenk de likeur erover.
Mix in een kom de boter met de suiker tot een egale massa.
Voeg al mixend één voor één de eieren toe.
Zeef het meel, zout en het kaneel en mix het door het beslag, niet te lang mixen.
Schil de peren en snijdt ze in kleine blokjes.
Schep de peren en koekstukjes door het beslag.
Schep het beslag in een ingevette springvorm en verdeel de noten erover.
Bak de cake in ca. 70 minuten midden in de oven gaar.
Verlaag de oventemperatuur na 45 minuten tot 160 graden.
Prik met een satéprikker in de cake, als deze er schoon uit komt is de cake gaar.