Alle recepten op deze site zijn bedoeld voor privé gebruik.
Verspreiding en kopiëren voor andere doeleinden is dan ook niet toegestaan.


Broodjes

-Ik gebruik in verschillende broodrecepten kookroom (light) dit zorgt er voor dat het brood (wat) zachter blijft.
Het kan vervangen worden door melk of water.

-Crème fraïche zorgt ook voor een wat zachter resultaat maar kan vervangen worden door vloeibare margarine/boter.

-Wanneer je Rimboe broodmix of een andere broodmix met glutenvrij tarwezetmeel gebruikt in een recept (of voor de helft) dan is de kookroom en crème fraîche niet nodig, gebruik dan lauw water en een dubbele hoeveelheid fiberhusk.

 

-Chiazaad (www.chiazaden.nl) kan door de broodmix gemengd worden, gebruik 20 gram op 500 gram broodmix maar...voeg wel 40 gram extra vocht toe.

 

Snelle (kwark)broodjes


250 gram broodmix, bv. Consenza wit, bruin of meergranen
1/2 theelepeltje zout (let op! alleen als het niet in het meel zit, kijk op de verpakking!)
250 gram kwark (voor lactosevrij neem je bijv. Alpro soya yoghurt)
8 gram bakpoeder (half zakje)
1 à 2 theelepels basterdsuiker (kan ook weggelaten worden)
2 eieren (L)

2 bakvormen "Disco per bisquit" (www.bakvormen.com) voor 6 stuks of muffinvorm voor 12 kleine broodjes
De bakvorm "Tortina" (2x) is ook erg geschikt, de vormen vind je onder "multi-line", op de website van "Bakvormen".
(Voor wat hogere/grotere broodjes neem je 375 gram broodmix en pas je de rest aan)

Verwarm de oven voor tot 175 graden

Weeg alle ingrediënten bij elkaar in een kom en mix met kneedhaken tot een egaal deeg.
Verdeel het deeg gelijkmatig over de ingevette vormpjes.
Druk het met vochtige vingers mooi glad of laat de siliconen vormen een paar keer op het aanrecht vallen.
(Strooi er evt. nog wat zaadjes over en druk ze een beetje aan.)
Bak de broodjes in 30-35 minuten gaar en goudbruin.
Laat ze op een rooster afkoelen.

TIP:
Vervang eens 1/3 van de broodmix door amandelmeel, de broodjes zijn dan de volgende dag nog heerlijk zacht.

 

 

Met dit recept kun je heel veel variaties maken bv,
-Neem 25 gram bruine basterdsuiker en voeg ca. 150 gram (stukjes) appel en rozijnen toe.
-Neem geen suiker maar voeg ca 10 eetlepels kaneelsuiker korrels (de Tuinen of G&W winkels) toe.
-Neem een zakje vanillesuiker en ca. 150 gram gedroogd gemengd fruit, in stukjes gesneden.
-Maak hartige broodjes door zongedroogde tomaten, pesto en/of italiaanse kruiden toe te voegen.
-..... laat je fantasie werken en voeg toe wat je (kind) lekker vindt.

Let op: gebruik de dubbele hoeveelheid bakpoeder als je fruit toevoegt!

 



Broodjes met consenza broodmix

375 gram Consenza meergranen, wit of bruin (www.purefood.nl)
1 zakje gist van 7 gram
½ eetlepel suiker (of ½ zakje vanille suiker)
10 gram fiberhusk
3 eetlepels vloeibare margarine
150 ml. kookroom light (bv. van AH)
150 ml. heet water
2 eetlepels crème fraiche

Bakvorm bv. 2x "Disco per bisquit" (www.bakvormen.com) voor 6 broodjes of een muffinvorm voor 12 broodjes.

Oven voor verwarmen tot 45 graden met bakje heet water onder in.
Meng de droge ingrediënten goed door elkaar.
Giet de kookroom, het water en de blueband er bij.
Mix met de kneedhaken ca. 5 min.
Mix de crème fraiche er door heen.
Verdeel het deeg over de vormen.
Druk het deeg met vochtige vingers mooi glad in de vorm.
30-45 min. laten rijzen in het midden van de oven.
Zet de oven (als de broodjes 2x zo groot zijn) op 195 graden en bak ze in ca. 35 min. gaar.

 

Voor een groot brood doe je het deeg in een "cakevorm" en laat je het, na het rijzen, ca. 60 minuten bakken.

 


Krentenbollen (ca. 7 stuks)

250 gram witte broodmix*
1 zakje gist van 7 gram
1 zakje vanille suiker
1 theelepel kaneel
5 gram fiberhusk

snufje zout (NIET als er al zout in het meel zit!!)
100 gram kookroom light (bv. van AH) of koude melk
100 gram heet water
35 gram vloeibare boter/margarine
35 gram crème fraiche
150 gram rozijnen en/of krenten

*Bij gebruik van Woestijn broodmix (le Poole) kun je 200 gram water en 50 gram blueband vloeibaar nemen.
De kookroom en crème fraîche zijn dan niet nodig.

Bakplaat bekleed met bakpapier
Was de rozijnen en laat ze in een bakje heet water weken.
Oven voor verwarmen tot 45 graden met bakje water onder in.

Meng de droge ingrediënten (broodmix t/m zout) goed door elkaar.
Weeg de kookroom en de blueband samen in een maatbeker en giet dit bij het meel.
Weeg het water en giet het er ook bij.
Mix met de kneedhaken ca. 5 min.
Mix de crème fraiche er door heen.
Knijp de rozijnen goed uit en rol ze in een dik stuk keukenpapier, dep ze goed droog.
Doe de rozijnen in een vergiet en strooi er wat meel overheen, even goed schudden.
Roer de rozijnen door het deeg.
Schep een flinke eetlepel deeg op je natte hand en vorm er met je handen een mooi rond broodje van. (je kunt je handen ook invetten met blueband vloeibaar)
Leg ze op de bakplaat en sprenkel er wat water overheen.
30-45 minuten laten rijzen in het midden van de oven.
Zet de oven (als de broodjes 2x zo groot zijn) op 180-190 graden en bak ze in ca. 30-40 minuten gaar en lichtbruin.

 

 

Pistoletjes (ca 8-9 stuks)

375 gram witte en/of bruine broodmix
½ theelepeltje zout (alleen als het niet in de broodmix zit!)
1 theelepeltje suiker of vloeibare honing
7 gram gedroogde gist 
8 gram fiberhusk
140 ml heet water uit de kraan
135 ml kookroom light (bv. van AH) uit de koelkast
30 gram vloeibare boter/margarine
2 eetlepels crème fraiche

Zet de oven op 45 graden
Zet een bakje water onder in de oven

 

Meng alle droge ingrediënten goed door elkaar.
Meet kookroom en het water samen in een maatbeker.
Giet dit bij het meelmengsel, nog niet roeren.
Blueband vloeibaar en crème fraiche erbij doen en minimaal 5 minuten mixen tot een mooi dik egaal deeg.
Als je de mengkom schuin houdt moet het deeg zijn vorm behouden, kom je er met droge vingers aan dan moet het nog wel plakkerig zijn.
Schep* een volle eetlepel deeg op je, (met boter/olie) ingevette hand en vorm er een mooi langwerpig broodje van.
Maak zo alle broodjes en leg ze op de, met bakfolie/bakpapier beklede, bakplaat.
Maak met een nat mes voorzichtig een inkeping in de lengte van elk broodje.
Sprenkel wat water tussen/over de broodjes.
Schuif de bakplaat iets onder het midden in de oven.

Ongeveer 45 minuten laten rijzen tot ze bijna 2 x zo groot zijn.
Oven op 190 graden zetten.
Bak de broodjes in ca. 30-40 minuten goudbruin en gaar.
Op een rooster aflaten koelen.

Met dit recept bak je ook heerlijke stokbroodjes

*TIP: gebruik een "knijp" ijslepel en schep bolletjes op een bord waar je bijv. gierstvlokken op gestrooid hebt.
Daarna vorm je pas broodjes met natte/ingevette handen. 

  

Zeeuwse bolussen (ca. 9 stuks)
 
Het recept vind je in mijn receptenboek deel 2.


 

  
 


Mueslibolletjes (10 stuks)
 
150 gram Rimboe broodmix (le Poole)
100 gram Haverbroodmix (Provena)
1 theelepeltje zout
6 gram gedroogde gist
10 gram fiberhusk
1 theelepel vloeibare honing
225 gram handwarm water
25 gram vloeibare margarine/boter
 
Vulling (naar smaak aan te passen):
75 gram blanke rozijnen
25 gram cranberry's
15 gram zonnebloempitten
15 gram pompoenpitten
15 gram hennepzaad
40 gram geroosterde hazelnoten
 
Extra:
havermoutvlokken
 
Laat de rozijnen en cranberry's 10 minuten zachtjes koken in een laagje water (of week ze een nachtje in heet water).
Knijp ze uit en dep ze goed droog tussen een paar lagen keukenpapier.
Hak de hazelnoten grof.
 
Zet de oven op 45-50 graden
Zet een bakje water onder in de oven
 
Weeg voor het deeg alle droge ingrediënten, broodmix t/m fiberhusk af in een mengkom en roer het goed door elkaar.
Doe de honing, het water en de Blueband vloeibaar erbij.
Goed mixen met kneedhaken, gedurende 5-10 minuten, tot een egaal deeg.
Die tijd heeft het deeg nodig om het vocht goed op te nemen.
Voeg de vulling toe en mix tot alles goed gemengd is.
 
Neem 2 borden, vet eentje in met blueband vloeibaar en strooi op het andere bord een laagje havermout.
Schep met een ijslepel 10 bolletjes op het ingevette bord.
 
Vet je handen in met een beetje boter/olie.
Pak een bolletje deeg op je hand en vorm er een mooi egaal broodje van door het deeg stevig van de ene in de andere hand over te hevelen.
Doop het bolletje in de havervlokken en rol nog even stevig tussen je handen, leg het bolletje op de bakplaat.
Maak zo alle bolletjes en leg ze op de bakplaat.
Sprenkel wat lauw water tussen de bolletjes, zo rijzen ze nog beter omdat de korst niet uitdroogt.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven.
Ongeveer 30-45 minuten laten rijzen tot ze bijna 2 x zo groot zijn.
 
Oven op 190 graden zetten (het bakjes water blijft in de oven staan) en ca. 25-30 minuten laten bakken (tijd geteld vanaf dat de oven 190 graden is!!).
Zijn de broodjes 5 minuten voordat ze klaar zijn nog wat licht van kleur zet de oven dan de laatste minuten op 200 graden en hetelucht-stand.
 
Op een rooster aflaten koelen (voor een zachte korst onder een vochtige theedoek).